2008.10.18-2008.10.18
ENTER 5.Méhkasaula

ENTER 5.
 2008. október 18. 19 h.
A Szabadművelődés Háza,
Székesfehérvár, Fürdő sor 3.
Belépő. 800 Ft (diák: 500 Ft)

a sajró:

http://www.fmh.hu/kultura_oktatas/20081021_rezgesek_zenen_innen_estul

http://www.albamag.hu/node/8270

film:

http://www.youtube.com/watch?v=2Dv5WnA_3xw&feature=related

Program:

Failotron
Bird’n’bass 
Moire helyszín 
Page
Pakt
Elf
Fine Cut Bodies
Rovar 17.
Crimson+Chrom
P.S.S.

zárás: 02 h.

előzmények:

http://209.85.135.104/search?q=cache:QNIQMIXzfuEJ:www.szekesfehervar.vom.hu/%3Fp%3D6%26kat%3D1%26id%3D949+m%C3%A9hkasaula&hl=hu&ct=clnk&cd=19&gl=hu&lr=lang_hu#Scene_1

Az idén eljutottunk arra a pontra, amikor a jelentkező zenei alkotók mellé, meghívott művészekkel emeltük a program színvonalát. A kísérleti elektronika meghagyásával, erősítettük a táncorientált live act műsorokat.
A vizuális művészetekben, a mozgókép tekintetében, a zenei alkotók konceptuálisan, készültek, s a live act része lett a vj objekt. A tévesítő vetítés (Sopron – Kecskemét) ezeket a vj munkákat egészíti ki az est folyamán. A paravánokon, egy visszatekintő kiállítás látható, az egyesület archívumából. Mintegy kakukktojásként (az enter alkotók között), Elf,  live act műsorának partitúrája (részletek) lesz még látható. Mindezeket kiegészíti a Méhkas Dia Projekt vetítése, 25 bár és Penguin Analog Vizual System munkái felhasználásával.
Az est megnyitása is formabontó lesz, mivel pécsről nyitja meg a weben  XRC és a moire csoport ott és itt tartózkodó zenészei. 


A kiállított fotókat Arany Gold Zoltán, Deme Dávid, Garami Richárd, Femyvesi Mátés és Szepesi Imre készítette.


A plakátok  és műsorrendek Deme Dávid (2000), MesterházY Katalin (2002), Fenyvesi Máté (2004), Varga Gábor Farkas (2006) és Csapó Dániel - Szepesi Imre(2008) munkái.

a fellépőkről:

failotron

Birtalan Áron 19 éves, jelenleg hangtechnikát tanul Budapesten.
Két éve ír zenét trackereken, egy éve pedig Nintendo Gameboyon és Nintendo Famicomon.
Sose vitte végig a Monkey Island 3-at.

Bird’n’bass

noise/ambient/illbient/idm/etheral
Éteri romantikus zajpop,sok sercegéssel,zörgéssel, zúgással
:"Bird'n'bass...ez szerencsére csak egy név nem mond el semmit a zenéről...
vagyis hát miféle zenéről? nincs itt semmiféle zene, csak valami tudatfeletti mozgás,
a levegő apró rezgésein keresztül, hullámkioltások és intereferenciák vánszorognak kersztülkasul."

moire

Hullámok térben és időben találkozhatnak.
Az ellentétes fázisúak gyengítik, az azonos
fázisúak erősítik egymást. Fáziskülönbségükből
eredő alacsony frekvenciás mintázat - moire alakulhat ki.

page

.page. - általában techno. Aztán kisimul.

PAKT

Pataki "PAKT" Dániel 10 évvel ezelőtt indította első klubestjét barátaival.
Partysorozatok, saját rádiműsorok tették színessé a kovetkező 8 évet.
A house, breakbeat és a tech-house-on keresztül érkezett el a mai stílusához.
Produceri munkájának kezdete 2005 végére tehető. 2007-ben jelent meg első lemeze a német Feinwerk labelen.
Számai megjelentek még digitálisan a Clever music és a Minisketch kiadóknál is.
Inspirációt a "talált hangok" sokszínűségéből, variálhatóságából meríti.
Nagy hatással vannak rá a stíluson belül pl. Someone Else, Mark-Henning és az op.disc valamint a microcosm kiadók.

http://www.discogs.com/artist/pakt

Elf
Az alkotó egy új oldaláról mutatkozik be, hisz ezen a fesztiválon nem két lemezjátszót kezel,
hanem egy egész sor kütyü áll rendelkezésére. Az évek alatt összegyűlt szerzemények most
élőben is megszólalnak. Két laptop, egy digitális zongora, egy novation xiosynth, egy lemezjátszó és kész is a liveact.

Fine Cut Bodies

A Fine Cut Bodies alterego mögött álló személy, Fodor Attila, azaz Kevin a hazai elektronikus zenei felhozatal talán legnagyobb sikereit könyvelhette el az utóbbi néhány évben. A legrégebbi, és az angolszász dominanciájú party és dj berkekben legelismertebb hazai e-zenei kiadó, a Chi-recordings feje és motorja. A lemezlovasságról egyre inkább a produceri munkák és live-act forma felé mozduló művész turnézott többek közt az Egyesült Államokban, Ausztráliában, heti rendszerességgel szerkeszti Kvark Depo című műsorát az MR2-n,és társszerkeszti az Ablak-A-Dubrát a Tilos Rádión. Zenei világa a minimál techno-tól a tánczenéken át az experimentál elektronikáig terjed, beleértve a dub, a headz, a broken beat, house, techno, electro, breakbeat, stb. irányvonalakat is. Party dj-ként nagyrészt középtempós tánczenéket (breakbeat, broken beats, techhouse, stb.) játszik, de ez nem köti meg kezét, ha stúdiómunkáról, vagy bulin játszhatatlan lemezek megvásárlásáról van szó. Ízlését legfőképpen nem stílusok, hanem zenei hozzáállás határozza meg, a kisérletező, de nem öncélú, újszerű, de nem befogadhatatlan hangzásvilágok, perkusszív ritmusok, mélyen lüktető groove-ok állnak hozzá a legközelebb. Az elmúlt években készített remixeket az Erik Sumo Band-nek, a Quimby-nek, a Neo-nak.  Aktualitás vele kapcsolatban, hogy a világ elsőszámú mix-sorozatának, a Fabric-nek legfrissebb darabján kapott helyet Huncut Hacuka című száma, amelyet a mixet készítő Simian Mobile Disco mellett olyan formátumú művészek pörgetnek előszerettel, mint Laurent Garnier, Switch vagy Luke Solomon.
Live act produkciója, stílusokon átívelő, humorral telített, aprólékosan kidolgozott elektronikus tánc- és nemtánczenei  repertoárja a MéhkasAula szervezésében megrendezendő Enter Fesztiválon hallható először Székesfehérváron. 

Rovar 17.

overnoise 
2003 óta működő kisérleti elektronikus zaj-kollázs zene 80 koncerten túl.
Megfordúlt már Szerbiában, Lengyelországban, Némret, francia honban és Fehéroroszországban.

http://www.myspace.com/rovar17

Vizuál:

Tévesítő Vetítés

Vj Stven és Vj Rokon, szólóban már jó pár éve foglalkoztak vizuális projektekkel, animációval, vetítéssel, amikor 2006-ban úgy döntöttek, hogy megosztják egymással ötleteiket és videóikat; így  született meg a T.V. Mindketten az alkalmazott grafika irányából jönnek, viszont Stven déembé előállításával is foglalkozik. A csapat a Sopron-Kecskemét-Szeged tengelyen mozog, de Rokon egyik videóinstallációjával már a bécsi Magyar Kulturális Intézetben is találkozhatott a nép.
Leginkább saját készítésű loopokkal dolgoznak, ami gyakran nonfiguratív, egyfajta "mozgó grafika", de a vetítést fekete-fehér törés tesztek, vagy épp netről vadászott vizuális csemegék teszik teljesen tévesítővé.

M.D.P.
Egyesületünk dia projektje 25 bár digitális grafikáinak a felhasználásával vetíti be a házat kívül-belül.

Enter archív
Az elmúlt fesztiválok efemer dokumentumai, és több tucat fotó segítségével visszatekintést kaphatunk az előző programokról.

ENTER FESZTIVÁLOK A MÉHKASAULÁBAN 2000-2008


2000 őszén hirdettük meg először az enter fesztivált. Bemutatkozási lehetőséget kívántunk biztosítani az egyre nagyobb számban otthon számítógépen dolgozó alkotóknak.
Akkor 11 zenei és 5 vizuális művész produkcióját mutattuk be.
Fellépett a Cematurbo, HDT Lowtech, Gabor Deutsch és Miraque, Minimalisten, Pákozdi
Attila, Raven, Styx, Terra Rossa, Trend és XRC a zenei oldalon.
Látványban a Magyar Képzőnűvészeti Egyetem Intermédia szakos hallgatói mutatkoztak be
filmjeikkel. A falakon Arany Gold Zoltán óriásxeroxai voltak láthatóak.
A látványt a színpad köré számítógép alkatrészekből épített installáció
színesítette.


2002 tavaszán ismét meghirdettük a fesztivált.
Húsz zenei előadó pályázott. ezek közül tizet választottunk ki.
A Cematurbo, the corporation, discrate bye, Finearts, lost people, Raven, saturnus super delux, soften daze, swat, és az XRC lépett fel.
A vizuális programba az Árnyékkötők csoportosulás-t  választottuk ki a pályázók közül. elektrografikákkal és videomunkákkal szerepeltek.
Tenke István szeptember 11 ihlette elektrografikáit,  Dárdai Zsuzsa pillangó című digitális festménysorozatát vászonra nyomtatva, és egy virtuális dobókockát mutattunk be.
Saxon Szász János és Zubori Ervin videomunkákkal szerepelt a csoportból.
A  Serai Hardware Quality Control Csákvárról az aulában hozott létre (diákra építve) egy vizuális installációt.
Ezen kívül levetítésre került az Xperiferia fesztivál 2002. című film, melyet Ruszkai Nóra és Nagy István a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia szakos hallgatói készítettek egy hasonló nemzetközi fesztiválról.


2004 novemberében a 3. enteren,12 vizuális alkotó mutatkozott be a fesztiválon.
Dárdai Zsuzsa, Fullcolor, Janda Tamara, Stillborn , Kráj László, Videjo Csoport, Mediaprayer, Horváth Edina és Görög Ferenc Gábor, Korai Zsolt, The Cammon Multiple Project, Dancsi Richárd alkotásait láthatta a szépszámú közönség.
14 zenei projektet léptetünk fel:
Exolon, Sekund, methyl irvine & jackyll benton, Ken 2010,  saturnus super deluxe, RVN,
Delicate, idealisten (+ visual:Mediaprayer ), Nagy-Németh-Stoçhau(MD) trió, Swat, Bp rebel és a  torquemada vs. chrom (ikz demo) mutatkozott be.
A vizuális alkotók egy része a zenei programban (projekten belül) vetített.
A fesztiválhoz kapcsolódóan az ikz prezentált partit az Óriáskerék alatt, virradatig.


2006 november 18-án negyedik fejezetéhez ér a fesztivál. A tradicionális rendezvény olyan audio és vizuális alkotások bemutatkozását hivatott szolgálni, amelyek elsősorban számítógép segítségével jöttek létre. Az országos felhívás nyomán idén is nagy számú előadó, kiállító gárdát sikerült toborozni. Örvendetes, hogy sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak, és egyre nő a fehérvári, illetve a régióhoz kötődő alkotók száma. A zenei felhozatal sokszínűsége mellett általános tendencia, hogy elsősorban az experimentális, kísérletezőre vett alkotások uralják a programot. Egyesek a jazz felől, az indusztriális hangzásvilág felől érkeznek, míg vannak, akik az elektronikus zenék kimondottan tánczenei oldaláról ismert stílust (pl. house ) helyezik új megvilágításba, nem feltétlenül táncorientáltan. Az Enteren a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt kapott a vizualitás is, de míg az első fesztiválokon a szervezők által kreált díszlet-installáción volt a hangsúly, az idei programban számos „vizuális-alkotó” vonultatja fel alkotásait a foto – elektro grafikus megoldásoktól kezdve az egyre népszerűbb Vj munkákon át a konkrét animációs filmekig bezárólag. Sokuk munkája szoros egységet alkot meghatározott zenei alkotásokkal, míg egyesek „csendes”, ám annál látványosabb művekkel operálnak. A kortárs kultúrának eme formálódó szegletének a bemutatására vállalkozott az egyesület.
Az idén is felépítünk egy húsz négyzetméteres installációt az aula színpada köré, számítógép alkatrészekből. A fesztivál programjai két teremben zajlanak.  Az aulában és a mellette lévő színházteremben.
zenei  fellépők: Binaura,  GymnaZion, Ferenc Vaspoeri, Full logic, idealisten , Korai Zsolt
Laika Revans, Mimikri, .page, Puma el Busta /aka Syty/, Rovar17, XRC
 vizuális alkotók:
állókép:
 Dancsi Richard, Dárdai Zsuzsa, Eron Mezza, Janda Tamara, LaGro, Murányi Dorottya, Wurlitzer Tamás
dia:
STC, 25bar
mozgókép:
Binaura, GymnaZion , Korai Zsolt , Laika Revans,  Médiaprayer, .page., Saxon-Szász János


2008. Az idén eljutottunk arra a pontra, amikor a jelentkező zenei alkotók mellé, meghívott művészekkel emeltük a program színvonalát. A kísérleti elektronika meghagyásával, erősítettük a táncorientált live act műsorokat.
A vizuális művészetekben, a mozgókép tekintetében, a zenei alkotók konceptuálisan, készültek, s a live act része lett a vj objekt. A tévesítő vetítés (Sopron – Kecskemét) ezeket a vj munkákat egészíti ki az est folyamán. A paravánokon, egy visszatekintő kiállítás látható, az egyesület archívumából. Mintegy kakukktojásként (az enter alkotók között), Elf,  live act műsorának partitúrája (részletek) lesz még látható. Mindezeket kiegészíti a Méhkas Dia Projekt vetítése, 25 bár és Penguin Analog Vizual System munkái felhasználásával.
Az est megnyitása is formabontó lesz, mivel pécsről nyitja meg a weben  XRC és a moire csoport ott és itt tartózkodó zenészei. 
Program: Failotron, Bird’n’bass, Moire helyszín, .page., Pakt, Elf, Fine Cut Bodies  Rovar 17.
Crimson+Chrom, P.S.S.

Folytatás következik!


A kiállított fotókat Arany Gold Zoltán, Deme Dávid, Garami Richárd, Femyvesi Mátés és Szepesi Imre készítette.


A plakátok  és műsorrendek Deme Dávid (2000), MesterházY Katalin (2002), Fenyvesi Máté (2004), Varga Gábor Farkas (2006) és Csapó Dániel - Szepesi Imre(2008) munkái.

TÁMOGATÓK:

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Nemzeti Civil Alapprogram
PANKKK
Oktatási és Kulturális Minisztérium
A Szabad Művelődés Háza
Fehérváriest
Copy general

SZERVEZŐ:
MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület
8000 Szfvár Építőmunkás u. 12.
www.mehkasaula.hu
info@mehkasaula.hu

TÁRSSZERVEZŐ:
Moire Egyesület
www.moire.hu


 A FELHÍVÁS:

ENTER 5. FESZTIVÁL A MÉHKASAULÁBAN   
A Szabadművelődés Háza, 2008. október 18. (szombat)
SZÉKESFEHÉRVÁR, FÜRDŐSOR 3.

Az elektronikus zene térhódításával egyre többen ültek le a számítógép elé, hogy zenét szerezzenek, illetve szólaltassanak meg.
A létrejött zenemű olykor nehezen előadható, és ez az előadásmód inkább csak a meglévő hangzásformulák élőben történő rendszerbekapcsolásáról szól.
Ez az általunk tervezett V. ENTER fesztivál, amely október 18-án kerül megrendezésre, a "LIVE ACT"-eken kívül az élőben nehezen előadható számítógépes zenék bemutatását hivatott felvállalni. Az alkotók színpadi szereplése ezekben az esetekben nem túl látványos, ezért kívánjuk a fellépésüket külső elemekkel színesíteni.
Pályázati felhívás
Vizuális ENTER Fesztivál
Számítógép segítségével létrehozott vizuális alkotásokat várunk, melyek lehetnek álló, illetve mozgó képek, önálló hanggal is rendelkező művek, vagy csupán látványként megjelenő
 animációk, illetve videók.
 A pályaműveket CD (állókép esetében), DVD (mozgókép) várjuk, amelyeken kérjük
feltüntetni az alkotó nevét, a mű címét, méretét, illetve mozgókép esetén időtartamát.

Minden ettől eltérő méretű és technikával készült alkotás is bemutatásra kerülhet, ha az alkotó biztosítja a bemutatáshoz a feltételeket.
Zenei ENTER Fesztivál
Elektronikus illetve számítógépes zeneműveket várunk CD-n a zsűrizéshez.
A fellépéshez szükséges technikai eszközöket mindenki
hozza magával.
(a megszólaláshoz alapokat biztosítunk)

Az egyesület a szállítási költségeket finanszírozni tudja, a díjazás a szponzoroktól függ.
(Rajta vagyunk.)
Jelentkezési határidő:
2008. szeptember 23.
A jelentkezési lap letölthető a www.mehkasaula.hu honlapról.
A jelentkezéseket és a pályaműveket az info@mehkasaula.hu -ra várjuk, ill. a MAKE 8000 SZFVÁR ÉPÍTŐMUNKÁS U. 12. címre.

A beérkező legjobb alkotásoknak a rendezvény keretein belül teret biztosítunk.