2008.05.23-2008.05.23
TŰZPOLIP AMBIENT EST 2.Méhkasaula


2008. május 23. péntek, 20 h.
II. TŰZPOLIP AMBIENT EST
(Kortárs elektronikus est)
Tavaszi lélektatarozás egy rózsaszín polip tüzes ölelésében.
Bregyó Sportcentrum
Szfvár, Bregyó köz

Program:
Spontán szerveződés, a mostani kor tábortűz körüli zenéléshez (digeridoosok, dobosok, a fiatal zsonglőrök meteorral, diaboloval, labdákkal) igazítva.

Ambient dj:
 Elf – 20.h.
Szili (Kontraverz)  - 22.h.
Jácint (Cinetrip) – 24.h.
P.S.S. (make) – 02.h.

Vizuál:
Nextral
Szili (Kontraverz)
Méhkas Dia projekt

Vendéglátás:
Ment-a bár
(unikális gyümölcs és tea)

 A program és a fogyasztás ingyenes.

A Méhkasaula Kulturális Egyesület által a Bregyó-közben épített tűzrakóhely 2006 nyár végén, a Zenei Napok fesztivál alatt már kiválóan funkcionált éjszakai melegedőként, eligazodási pontként, és persze totemként, amit álló éjszaka viháncolhattunk körül. Ezúttal a forgatagból kiemelve, a nyugalom szigetévé lényegítve szeretnénk megjeleníteni a város eme zöld zugában, ahova – az elmélyülést segítendő -  egy különleges szövésű zenei textúrával várjuk a tábortüzes hangulatra, tantrikus táncra, vagy pusztán egy kis zenehallgatásra fogékonyakat. Az elektronikus zene félvilági kategóriája, az ambient, a környezet és hangulat szimbiózisának zenei megfogalmazása, amely a közönség nem racionális énjére igyekszik hatni. Nagyjából minden belefér az artikulálatlan emberi hangoktól a rádióhullámok sercegésén át a tudatosan komponált elemekig, a lényeg, hogy ezek együttes jelenléte, megszólalása felerősítse belső mozinkat, tudatunkat elmozdítsa a tér és idő relációjából. Befolyása szinte az összes e-zenei irányzatban fellelhető, legyen szó dubról, electronicáról és pszichedelikus tánczenékről, illetve a vizuális kultúra is bőszen alkalmazza konceptuális elemként, de itt is elsősorban a zenei kontextusban fogant alkotásokban érhető tetten, lásd vj munkák.
-Crimson-

A fellépőkről:

Elf
Elf visszatérő fellépője a Méhkasaula rendezvényeknek, a fehérvári közönség, ezen kívül, a Klubból, és a 2006-os Fezenről ismerheti. Stílusát tekintve az electro-t ötvözi a breakbeat-tel. Keresi a kísérleti, eklektikus hangzásokat. Az este miliőjéhez hangolva naturalista, hangszeres elemekkel tűzdelt set-je ellágyít mindenkit. Dallamos, boldog zene minden mennyiségben!

Szili (Kontraverz)
A tavalyi Tűzpolip-bűvölés markáns atmoszférájától inspirálva eleven
hangelemekkel kísért ütemrendszerekre illesztett hipnotikus, hivalkodóan utópikus, játékos, vagy akár idilli hangzás, dub és ambient-szerű stílus-keretben.
A zenei előadását mozgóképes munkákkal kíséri.

 Jácint
A Cinetrip, és az  ambient fesztiválok népszerű előadója, most nálunk vendégeskedik. Sajátos szetje az ambient tradicionális gyökereiig nyúlik vissza.
Ö maga így nyilatkozik:
„ Ha azt vesszük, maga az ambient is pszichedélia. De ha stilisztikailag közelítjük meg, nem mindegy, hogy pszichedélia alatt a goa-psy zenékben használatos pszichedelikus elemeket értjük, vagy egy egész atmoszférát, ami nagyon sokféle elemből felépülhet a dubtól a triphopig, és maga az összhatás pszichedelikus. Ezt képviselem én.“

Penguin Sound System
Az est házigazdája, a kilencvenes évek közepétől, illetve napjaink ködös trip-hop és kísérleti darabjaiból válogat.

Nexral
A népszerű klubokban vetítő vizual jockey, az idén is elfogadta felkérésünket, hogy a zárt térből kitörve, a szabad ég alatt tágítsa a vizuális határainkat.

Pár szó az előzményekről:
Koncepcio:
Két éve felavattuk a tűzpolipot, a városnak készítettük.
A tervünk az volt, hogy színesítsük a várost egy olyan helyszínel, ahol, spontán vagy szervezetten programok valósuljanak meg.
A tavaszvégi beindításhoz szeretnénk ezt az estet felhasználni.
Az igény:
A tábortúz melege melett eltöltött kellemes esték hangulata a XXI. században is időszerű.
A közösségteremtő ereje nem vitatott.
A lakótelepi környezetben, mentális színfolt, a nyárspolgári milliöben szubkulturális helyszín a fiatalok számára ( a szülők grill partyja „ciki”).
A mostani kor hangulatának megfelelően szeretnénk egy estével belakni a Tűzpolip környezetét.
Hipotézis:
A programmal felhívni a városlakók figyelmét a helyszínre és annak előnyeire.
Nonprofit programok megvalósítására ideális.
A fiataloknak egy kulturált helyszíne lenne, a „csendes ülős” programjaihoz.
Itt elsősorban az örökölt tábortűz mellett tradicionálisan kialakult programokra gondoltunk.
Hipotézisünk szerint a kortárs irányzatoknak is megfelelő helyszín lenne (ambient estek).