2008.05.23-2008.05.23
TŰZPOLIP AMBIENT EST 2.



Méhkasaula


2008. május 23. péntek, 20 h.
II. TŰZPOLIP AMBIENT EST
(Kortárs elektronikus est)
Tavaszi lélektatarozás egy rózsaszín polip tüzes ölelésében.
Bregyó Sportcentrum
Szfvár, Bregyó köz

Program:
Spontán szerveződés, a mostani kor tábortűz körüli zenéléshez (digeridoosok, dobosok, a fiatal zsonglőrök meteorral, diaboloval, labdákkal) igazítva.

Ambient dj:
 Elf – 20.h.
Szili (Kontraverz)  - 22.h.
Jácint (Cinetrip) – 24.h.
P.S.S. (make) – 02.h.

Vizuál:
Nextral
Szili (Kontraverz)
Méhkas Dia projekt

Vendéglátás:
Ment-a bár
(unikális gyümölcs és tea)

 A program és a fogyasztás ingyenes.

A Méhkasaula Kulturális Egyesület által a Bregyó-közben épített tűzrakóhely 2006 nyár végén, a Zenei Napok fesztivál alatt már kiválóan funkcionált éjszakai melegedőként, eligazodási pontként, és persze totemként, amit álló éjszaka viháncolhattunk körül. Ezúttal a forgatagból kiemelve, a nyugalom szigetévé lényegítve szeretnénk megjeleníteni a város eme zöld zugában, ahova – az elmélyülést segítendő -  egy különleges szövésű zenei textúrával várjuk a tábortüzes hangulatra, tantrikus táncra, vagy pusztán egy kis zenehallgatásra fogékonyakat. Az elektronikus zene félvilági kategóriája, az ambient, a környezet és hangulat szimbiózisának zenei megfogalmazása, amely a közönség nem racionális énjére igyekszik hatni. Nagyjából minden belefér az artikulálatlan emberi hangoktól a rádióhullámok sercegésén át a tudatosan komponált elemekig, a lényeg, hogy ezek együttes jelenléte, megszólalása felerősítse belső mozinkat, tudatunkat elmozdítsa a tér és idő relációjából. Befolyása szinte az összes e-zenei irányzatban fellelhető, legyen szó dubról, electronicáról és pszichedelikus tánczenékről, illetve a vizuális kultúra is bőszen alkalmazza konceptuális elemként, de itt is elsősorban a zenei kontextusban fogant alkotásokban érhető tetten, lásd vj munkák.
-Crimson-

A fellépőkről:

Elf
Elf visszatérő fellépője a Méhkasaula rendezvényeknek, a fehérvári közönség, ezen kívül, a Klubból, és a 2006-os Fezenről ismerheti. Stílusát tekintve az electro-t ötvözi a breakbeat-tel. Keresi a kísérleti, eklektikus hangzásokat. Az este miliőjéhez hangolva naturalista, hangszeres elemekkel tűzdelt set-je ellágyít mindenkit. Dallamos, boldog zene minden mennyiségben!

Szili (Kontraverz)
A tavalyi Tűzpolip-bűvölés markáns atmoszférájától inspirálva eleven
hangelemekkel kísért ütemrendszerekre illesztett hipnotikus, hivalkodóan utópikus, játékos, vagy akár idilli hangzás, dub és ambient-szerű stílus-keretben.
A zenei előadását mozgóképes munkákkal kíséri.

 Jácint
A Cinetrip, és az  ambient fesztiválok népszerű előadója, most nálunk vendégeskedik. Sajátos szetje az ambient tradicionális gyökereiig nyúlik vissza.
Ö maga így nyilatkozik:
„ Ha azt vesszük, maga az ambient is pszichedélia. De ha stilisztikailag közelítjük meg, nem mindegy, hogy pszichedélia alatt a goa-psy zenékben használatos pszichedelikus elemeket értjük, vagy egy egész atmoszférát, ami nagyon sokféle elemből felépülhet a dubtól a triphopig, és maga az összhatás pszichedelikus. Ezt képviselem én.“

Penguin Sound System
Az est házigazdája, a kilencvenes évek közepétől, illetve napjaink ködös trip-hop és kísérleti darabjaiból válogat.

Nexral
A népszerű klubokban vetítő vizual jockey, az idén is elfogadta felkérésünket, hogy a zárt térből kitörve, a szabad ég alatt tágítsa a vizuális határainkat.

Pár szó az előzményekről:
Koncepcio:
Két éve felavattuk a tűzpolipot, a városnak készítettük.
A tervünk az volt, hogy színesítsük a várost egy olyan helyszínel, ahol, spontán vagy szervezetten programok valósuljanak meg.
A tavaszvégi beindításhoz szeretnénk ezt az estet felhasználni.
Az igény:
A tábortúz melege melett eltöltött kellemes esték hangulata a XXI. században is időszerű.
A közösségteremtő ereje nem vitatott.
A lakótelepi környezetben, mentális színfolt, a nyárspolgári milliöben szubkulturális helyszín a fiatalok számára ( a szülők grill partyja „ciki”).
A mostani kor hangulatának megfelelően szeretnénk egy estével belakni a Tűzpolip környezetét.
Hipotézis:
A programmal felhívni a városlakók figyelmét a helyszínre és annak előnyeire.
Nonprofit programok megvalósítására ideális.
A fiataloknak egy kulturált helyszíne lenne, a „csendes ülős” programjaihoz.
Itt elsősorban az örökölt tábortűz mellett tradicionálisan kialakult programokra gondoltunk.
Hipotézisünk szerint a kortárs irányzatoknak is megfelelő helyszín lenne (ambient estek).