2008.02.27-2008.05.20
1 1=3 MONTÁZSMéhkasaula

 

utózönge:

http://209.85.135.104/search?q=cache:EsEmk71_Cv4J:www.fehervarihirek.hu/index.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D133%26Itemid%3D33+m%C3%A9hkasaula&hl=hu&ct=clnk&cd=38&gl=hu&lr=lang_hu

1+1=3 montázs
2008. május 10.
A Szabadművelődés Háza
Szfvár, Fürdő sor 3.
A MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület országos felhívást hirdetett meg, a montázs a művészetben, témakörben.
Mottó:
„1+1=3, azaz két vagy több elem együtt egy harmadik, magasabb szintű mondanivalót hoz létre „    
  -  Máté Erzsébet -
A felhívásunkra 21 alkotó (ill. csoport) jelenkezet
9 állóképpel, 5 mozgóképi projekt, 6 zenei formáció, és 1 irodalmi mű.


MŰSORREND
20.30. h. ELFundTADAM (aula)
21. h. megnyitó
irodalmi és film montázs (színházterem)
21.30h. Fullogic (aula)
22.00 h.Trigger (aula)
22.50. h.Vízer trió + P.S.S. (színházterem)
23. 30. h.Barabás Lőrinc Eklektric (aula)
1.00. h. Dj Infragandhi (aula)
02. zárás

Bemutatkozók:
Vizuál:
Állókép:
Veres Csongor
Rabi Dóra
Török Zsuzsanna
Fazekas János
Teller Péter
Tesényi Dóra Wyn
Török Lilla
Szabó Violetta
M.D.P.
Mozgókép:
Távoli fény
Videosolver
Samu Bence
mediaprayer - kovács milán
Garami Richárd
Audio:
ELFundTADAM
Trigger
Fullogic
Barabás Lőrinc Eklektric
Vízer trió + P.S.S.
Dj Infragandhi
Irodalmi:
Vilmosy Jolán

Állókép:

Veres Csongor
Magáról így ír:, székesfehérvári „reggeltől estig" alkotó, a Tópartiban végeztem grafika szakon, jelenleg kiállítási lehetőséggekkel barátkozom. Általában mindent, ami a szemem, jobb esetben a kezem elé kerül, felhasználok az alkotáshoz amellett, hogy a klasszikusabb technikákat is gyakorlom. Erről szól az életem, és szeretném a megfigyeléseimet és a véleményemet a műveimen keresztül közölni.”

Rabi Dóra
A szervezők egyik inspirátora. Több fórumon is találkozhattunk képeivel az elmúlt években.
A fiatal hölgy, e projekt efemer dokumentumainak (felhívás, program plakát, műsorrend) is az alkotója. A montázsai magukért beszélnek.

Teller Péter
Az alkotó kezdetektől tagja rendezvényeink közönségének. Több éves európai távollét után, újra köztünk, és kollázsával színesíti a kiállítást.

Fazekas János
A csákvári fiatalember képi montázsaival 1998 óta bűvöli a partykultúra közönségét.
A paravánokon régi és új munkáit szemlélhetjük.

Török Zsuzsanna (Csucsu)
Üvegműves, válasz- és útkereső szabadúszó kalandornő
„Volt már egy montázsos korszakom, 1995 és 2000 között, ez most a második. A montázsoknak -kevés kivételtől eltekintve- nincs igazán mondanivalójuk. Egyszerűen összekívánkoznak az "alkatrészek", én csak segítek nekik összekerülni. A mostani  munkáimat  az 1990 utáni National Geographicokból és egy barátom apukájától elcsent szexújságokból csináltam...”

Szabó Violetta
47 éves vagyok, érettségim van. Idegrendszeri eredetű betegségem miatt tolókocsiba kényszerültem. A körülöttem és nem velem zajló világ ennek ellenére elbűvöl. A róla született gondolataimat próbálom képekben kifejezni.


 Tesényi Dóra Wyn
Rövid bemutatkozás: Tesényi Dóra Wyn vagyok, Viníí, 18 éves. Budán a Corvin Rajziskolában tanulok grafikát Szigeti Tamás festőművésztől. Kedvenc témáim szorosan kapcsolódnak a természethez, illetve a "természett feletti", mélyebb átgondolásra késztető vizuális élményekhez. Emellett időm nagyrészét az utcaszínházazás tölti ki immáron három éve
 született természetgyermeke

Török Lilla
A 17 éves fehérvári gimnazista digitális kollázsa kakukktojás a manuális táblaképek között.

Méhkas Dia Projekt (M.D.P.)
Az est folyamán két vetítőbe szendvicsdiák cserélődnek rapszodikusan.


Irodalmi:

Vilmosy Jolán
A győri hölgy jelenleg az ELTE nyelvszakos hallgatója. Publikációi eddig a Kisalföld napilapban jelentek meg. Irodalmi montázsait Szabó Annamária olvassa fel ezen az estén.


Mozgókép:

Távoli fény
Vj Haku és Vj Pixelstar Sopronból látogatnak el hozzánk, hogy álló és mozgóképeikkel tágítsák elképzeléseinket a montázs művészi megjelenítéseivel kapcsolatban. Az alkotó páros 2004-ben már többször járt városunkban (Bőrgyár, Fezen), idén a MéhKasAulát vetítik be, erre az alkalomra készített munkáikkal.


Videosolver

A művésznő Fullogicot kíséri filmmontázsával. Sacatto vágásai a zene ütemére hangolva.

Samu Bence (Binaura )
Spectrofon

A Spectrofon egy saját fejlesztésű számítógépes programmal készült videómunka. A program a hangot alapelemeire, frekvencia sávokra bontja és ezt jeleníti meg vizuális formában. Ez egy olyan transzformáció, melyet oda-vissza el lehet végezni, a hangból képet, a képből hangot lehet előállítani. A videó hanganyagához több olyan hangminta is készült, melyek előzőleg átestek a kép-hang transzformáción. Ezek a hangok folyamatosan átszövik a zenét és a felvétel alatt újból képként jelennek meg. A vásznon létrejövő montázs az eltorzult fotók és a zene absztrakt ábráinak sűrű szövetéből áll össze.


 Garami Richárd

Spirit
Párhuzamos kameramozgások egy térben, két különböző időben.

mediaprayer - kovács milán
GEC
(Global Economic Collage/Collapse)

videokalács (najó: -kollázs)
Feltárulnak az elfelejtett holmik
Mikor a polc a fejedre omlik
Megvárod
hogy
Meglásd
Összezuhan a rendszer?

fotók: Kovács Milán
audio: interferenc / roboporno
video: mediaprayer

 

 

Audio:

ELFundTADAM     [djset]
Műfaj: lounge, electronika,
Rövid bemutatkozás: ...A stílusok kötetlen mivoltából fakadó zenei montázs az ELFundTADAM testvérpár gondozásában. Egy Elf, egy Tadam, háromra indít…

Fullogic
Hangok térben installálásaával foglalkozik. Zajkollázsába zenei stílusoktól függetlenül előfordulhat minden, ami tágítja a kontrasztot.
Megférnek egymással az ős pszhiedelikus fraktálok, nem túl hideg discok és a lepusztult detroidi hangzások.
Szürrealista cabaret, meg a Gace Jones tuti, hogy benne lesz!

Trigger zenekar
Műfaj: Pop/Rock/Psychobilly/Rockabilly
A zenekar 2006 októberében alakult. Tagjai: Matolcsi Miklós-ének, Juhász András-nagybőgő/basszusgitár, Fekete Norbert-gitár és Gavallér Lőrinc-dobok; 2007 nyarán csatlakozott Czigány Zoltán az együtteshez, aki gitáron játszik.
Eleinte a psychobillyt és a rockabillyt  kevertük popos, rockos hangzással, ami mára eltolódott a pop/rock irányába.Több tehetségkutatón indultunk, ahonnan díjjakkal jöttünk el, pl: rockmaratonon napi nyeretes, Fejér Megyei Diáknapok első- és gáladíj, Helyi Lokál tehetségkutató.

Vízer trió + P.S.S.
A trió egy dj-vel kiegészítve épít zenei montázsokat. Improvizáció komponált alapokra.

Barabás Lőrinc Eklektric
A Barabás Lőrinc Eklektric szinte pontosan két éve alakult, bár a tagok egyenként tisztes karriert tudhatnak maguk mögött. Egyetlen mondatba összefoglalva a BLE a dzsessz és a nagyvárosi stílusok (hiphop, reggae, dub) ötvözését tűzte ki célul. A tagok között klasszikus dzsesszen nevelkedet "konzisok" éppúgy vannak, mint underground rapperek. A hatások közül leginkább Erik Truffaz és Miles Davis jellegzetes, fojtott, minimalista trombitajátéka a legerősebb, de a BLE különleges muzsikájában ott vannak a kilencvenes évek dzsesszes hiphopjának, a modern elektronikus kísérleteknek, a nu jazznek a nyomai is. A végeredmény: Magyarország egyik legizgalmasabb, teljesen eredeti hangvételű új együttese.
A zenekar tagjai :
Barabás Lőrinc: trombita, Fábián Julianna: ének, MC Sena: rap, MC Kemon: rap, Dermot: lemezjátszó, MPC, Premecz Mátyás: billentyűk, Bata István: basszusgitár, Delov Jávor: dob

DJ Infragandhi 
 
 A saját bevallása szerint mindenevő Infragandhi állítólag egy sokkoló hatású Prokofjev-darab ösztökélésére döntött a dídzsézés mellett. Rakétasebességgel ívelő pályája az Est FM-nél kezdődött, majd a Rádió Café zenei szerkesztője lett. Itt szerkeszti azóta is a kortárs elektronikus zenék egyik legizgalmasabb műsorát, a Deck Attacket, és szervezi fáradthatatlanul az azonos nevű partisorozatot. És persze pakolja kitűnően koreografált szettjeit, melyekben világzenétől dzsesszig, funktól hiphopig minden csemegét megtalálhatunk.

A FELHÍVÁS

A Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület országos felhívást tesz közzé a montázs a művészetben, témakörben.

Mottó:
„1+1=3, azaz két vagy több elem együtt egy harmadik, magasabb szintű mondanivalót hoz létre „                  -  Máté Erzsébet -

Felhívás

Képző és iparművészeti:
Olyan, főként manuális technikával készült alkotásokat várunk, amelyek a címadó kategóriába tartoznak. Ezek lehetnek táblaképek és fény – képek (szendvicsdiák, stb). Az előbbit A2 méretig várjuk, az utóbbihoz vetítőket biztosítunk.
Mozgókép:
A 20-as évek staccato vágás („géppuska vágás”) technikától a jelenkori vj alkotásokig bármit várunk a filmmontázs szellemében (max 20 percben).
Zenei:
Kimondottan analóg hangszereken, lejátszókon előállított, élőben is előadható alkotásokat (remixeket) várunk (max 40 percben).
Irodalmi:
A kiíró az irodalmi montázsnak is szeretne fórumot biztosítani, s e témában várja az „írásokat”.

Jelentkezési határidő:
2008. április 23.

A jelentkezési lap letölthető a www.mehkasaula.hu honlapról.
A jelentkezéseket és a pályaműveket az info@mehkasaula.hu -ra várjuk.


A beérkező legjobb alkotásoknak a rendezvény keretein belül teret biztosítunk.