2007.08.01-2007.09.22
HELYI LOKÁL 5.Méhkasaula

utóélet:

http://www.fmh.hu/kultura_oktatas/20070924_tehetsegek__tojashejban

képriport a Helyi Lokálról a F.M. Hírlapban
http://ajanlo.plt.hu/cgi-bin/common/galeria.cgi?online=fmh&view=frameset&gID=1891&orderby=1&desc=0&kezdokepID=1891_DSC_9798_k.JPG

remekbe szabott hanganyag a Helyi Lokálról:
http://gymnazion.try.hu

remekbe szabott videó a Helyi Lokálról:
http://www.youtube.com/watch?v=qyz2SlGY7F8&mode=related&search=Helyi Lokál 5.
2007. szept.22. 19 h.
A Szabadművelődés Háza
Szfvár, Fürdősor 9.
Kapunyitás: 18.30.
Zárás: 02.00.
Vizuális alkotók:
BENKE NOÉMI
DENCS ZSANETT
KERTÉSZ ERIKA
KOVÁCS MILÁN
NAGY ORSOLYA
NÁDI BOGLÁRKA
RABI DÓRA
RIDEG BEÁTA
WURLITZER TAMÁS
Zenei alkotók:
THE LIGHTNING BAND
KIPU
TRIGGER
MIZANTROP
BRAVE IT OUT
GYMNAZION
SZILI

A program ingyenes.
Támogatók:
SzfvárMJVáros Önkormányzata
PANKKK
OKM
NCA
fehérváriest
Szervezők: Méhkasaula, Hangosztás, Bőrke, Moire

Az egyesületek tagjaiból felállt szakmai zsűri a következő díjakat adta:
Képzőművészeti díj:
Nagy Orsolya
Iparművészeti díj:
Kovács Milán
Különdíj:
Nádi Boglárka
Zenei fődíj:
Mizantrop
Zenei különdíj:
Trigger

MŰSORREND

19h aula
The Lightning Band

The Lightning Band 2007-ben alakult székesfehérvári rock zenekar. Koncertjeiken saját szerzeményeiket adják elő, de ezek mellett a rock klasszikusok feldolgozásával fokozzák a bulik hangulatát.
Bár még nagyon fiatal a zenekar, mégis szép sikereket könyvelhetnek el. Az idei tavaszt önálló koncerttel indították a Szabadművelődés Házában, majd játszottak a Diáknapokon, ahol arany minősítést szereztek, felléptek a Leghosszabb Nap Fesztiválon, részt vettek a Balatonfüredi Jazznapok keretében rendezett Guinness zenei rekord programon, játszottak éjszakai bulin, színpadon és pezsgős medencében Siófokon, a fehérvári FeZen Klubban; elsősorban a Közép-Magyarországi és a Közép-Dunántúli Régióban mutatták eddig magukat közönség előtt.
A zenekar minden tagja kiváló zenész, akik az igényes munkára törekednek.
Tőzsér Dénes énekes a Megasztár című műsorból lehet ismerős, ma a Kodolányi Főiskola végzős hallgatója. Varga Sándor basszusgitáros, és Horváth János billentyűs kiforrott stílusú, rutinos zenészek, míg Polgár Zoltán szólógitáros és Szabó Dániel Ferenc dobos az izgalmas zenei kísérletek hívei.
Szakértők szerint ígéretes karrier vár a csapatra, éppen ezért van szükség a helyi szervezők és zenei fórumok támogatására annak érdekében, hogy a The Lightning Band a székesfehérvári közönség előtt is bizonyíthassa, képes új színt hozni a fehérvári zenei palettára. 

A zenekar öt tagból áll:

Tőzsér Dénes –ének
Polgár Zoltán – szólógitár
Varga Sándor - basszusgitár
Horváth János - billentyűs hangszerek
Szabó Dániel Ferenc – dob, ütőhangszerek

20h aula
KIPU
A zenekar 2006 nyarán alakult Velencén, azóta készítjük saját dalainkat, repertoárunkban csak saját számok találhatóak. A zenekar stílusa alternatív-underground-funky-punk-pop. De ha szeretnénk szűkebb keretek közé szorítani a zenekar stílusát (de minek) akkor mondhatjuk, hogy: alternatív- rock. Jelenleg a zenekar 3 főböl áll: Fekete Gyula - ének/gitár, Katona Attila – bass, Riethmüller Róbert - dob

a zenekar honlapja: www.kipu.hu

21h aula
TRIGGER
A zenekar 2006 októberében alakult. A fő stílus rockabilly és psychobilly keveréke pop és rock elemekkel.
site: http://www.myspace.com/triggerpsycho
e-mail: triggerpsycho@hotmail.com
Tagok: Mike-Lead Vocal, Norbert-Guitar, Dr. Cigi-Guitar, Laurence-Drums, Yui-Double Bass

22h színházterem
MIZANTROP
A MIZANTROP egy négy tagot számláló eklektikus dunaújvárosi együttes, a helyi underground friss alakulásának ellenére sokak által figyelemmel kísért része.
Fiatal, a tagok összéletkora 71 év.
A zenekar modern rockot, a trip hop-ot, a rave-et, az elektronikát és a jungle-t alakítja egy egésszé. Számonként változó hangszerelés és az elektronikus zenékre jellemző változatosság jellemzi a zenekart.
"Someone At The Top Of The Trees című bemutatkozó albumuk meghallgatható a myspace profilon: http://myspace.com/mizantrop "


23h aula
BRAVE IT OUT
A Brave it out néven regisztrált zenekar

1. egy 5 perces vita miatt a zenekar neve (mégiscsak) Certain Treatshot lesz
2. 2007 tavaszán kezdtünk el együtt próbálni Berki Dániel (ének, gitár), Dancsi Tamás (bass, vokál),   Pásztori Ferenc (dob). Nyáron elkészitettünk 3 számot egy pesti studióban (letölthető: www.certaintreatshot.extra.hu, vagy meghallgatható: www.myspace.com/certaintreatshot) . Nyár végén csatlakozott Bodó Patrik(gitár) és ez a mostani kiteljesedett felállás. A stílust sajnos eddig senkinek nem sikerült pontosan meghatározni meg igazából nem is tűztük ki célnak. Bár mindenkinek voltak ezelőtt is hasonló zenei próbálkozásai, mindannyiunk ezt a zenekart várta és ily módon lesz a 22-ei szombati koncert a jubileumi 1. koncertünk.


0 h színházterem
GymnaZion
GymnaZion (Borsos János; Nagy Gábor): Volt a The Corporation, utána három év szünet, s most egy éve ismét együtt dolgoznak egy név alatt. Janó mindig kreatív-narrációsat akar, goma meg állandóan maga előtt jár. A helyi lokálon kis piros hangszereikből hallható, improvizációra épülő, elektromos konszolidált jazz zenéjük önfeledt mulatást és testlötyögést igényel. Aki csak tud hozzon: füstgép, diszkógömb, csákány.

01h aula
Szili
Műfaj: minimal, dubstep, experimental

Rövid bemutatkozás: Zenei megjelenésemet tömören a multidimenzionalitás jellemzi.
Számos stílusból, tempóból, hangzás- és hangulatvilágból merítek, akár éles váltásokkal, egy dj szetthez képest meglehetősen sűrűnek ható masszát formálva. A zenék szerkezetében „szabványmegoldások" helyett a markáns és merész formabontást keresem. A létrehozott hangulatvilág egyaránt lehet erősen emocionális, utópisztikus, dinamikus, üde, dekadens, vidám, melankolikus…

bemutatkozik

Fiatal Értékteremtő Lap
A Fiatal Értékteremtő Lap (a FÉL) a fiatal, alkotni vágyó embereket célozza meg. Mind a versek, novellák, cikkek írása, mind pedig az egyéb nyomtatott formában megjeleníthető alkotások, pl. rajzok, fotók terén. Reméljük ezen a rendezvényen sikerül bővíteni lelkes olvasótáborunkat. „

vizuális alkotók:

BENKE NOÉMI
81-ben születtem Nagyváradon. Azóta keresem az élet értelmét és a helyemet a világban. Igazából nem is tudom, melyik van jobban eldugva.


DENCS ZSANETT
Szeretném megtalálni azt az utat, amivel minél közelebb kerülhetek az általam kedvesnek vélt környezethez. Remélem én is megtalálom a módját, hogy a megfelelő pillanatban olyan irányt  tudjak mutatni, ami másokat is hozzásegít a boldogsághoz. Sok szeretettel ajánlom alkotásaimat. zSankó.


KERTÉSZ ERIKA
Első képek, második kiállítás.
Talán ami soha nem merül feledésbe, legalább annak, akinek fontos volt valamiért.
Jó olyan emberek képeivel közös falon kiállítani, akik nekem is fontosak. Másodjára is.

Magamról:
Nyuszi vagyok.


KOVÁCS MILÁN
www.milanKovacs.com

Kovács Milán vagyok már 22 éve, jelenleg még fotóriporter szakon tanulok, de már unom.
Szeretem a fotográfiát, az embereket kevésbé.

novel tájképek / novel landscapes

[novel: a francia nouvelle, valamint az olasz novella szóból származik, eredeti jelentése új. Angol nyelvterületeken is használatos, jelentésében a magyar regény szóval rokon.]

Környezetünk és a minket körülvevő világ (természet) változásával mindennapi fogalmaink és értékrendszerünk azonos intenzitással változik. A képek, melyeket kifejezések vagy szavak hallatára látunk szemünk előtt, megváltoznak, avagy transzformálódnak, sőt olykor fel is cserélődnek. A természetnek, a tájnak – mint egyszerű szavaknak – egykor teljesen más jelentést tulajdonítottunk, mint jelen korunkban.
A novel tájképekkel ezeket a transzformációkat próbálom megjeleníteni egyszerű képi formában. Jelen korunkban a természet legalább akkora hatással van ránk – emberekre, mint mi a minket körülvevő világra. A természetnek része lett az ember, de ez az állítás visszafelé is igaz. Úgy gondolom, hogy a tájkép (landscape) jelentését illetően itt van az idő újragondolni, valamint félretenni a konvencionális és „konzerv” formákat.
A sorozatban szereplő képek leginkább „beszédes tájak”, melyek vizuálisan kommunikálnak és – a sorozat címéhez híven – történeteket mesélnek el a nézőknek.


NAGY ORSOLYA
Idén kezdem "hivatalos grafikai tanulmányaimat" a Budai Rajziskola szakképzésének keretein belül. Számomra a grafika egy olyan nyelv, amely alkalmas komplex gondolatok, érzések kifejezésére.
Hosszú távú célom pedig, hogy képes legyek a lehető legtöbb emberrel kommunikálni, gondolatmeneteket elindítani, vagy csak egyszerűen érzéseket felébreszteni bennük. Szeretem az egyszerű, ám nem hétköznapi megoldásokat. Akkor vagyok elégedett, ha maga a néző egészíti ki a képet, így sajátjává, személyessé téve azt.


NÁDI BOGLÁRKA
A program plakátját alkotó művésznő, a Tóparti végzős hallgatója grafika szakon.


RIDEG BEÁTA
Rideg Beáta vagyok, Székesfehérváron születtem és élek. Hobbiként foglalkozom selyem- és üvegfestéssel, gyöngyfűzéssel. Szeretem a színeket.


WURLITZER TAMÁS
Kiállított képek:
1. Hentes tér, avagy templom falára is ragad a szalámi
2. Jézus le van szarva
3. Fa
4. A Birodalom visszavág

Wurlitzer Tamás a patkány jegyében született egy jeges februári reggelen. Művészetét a véletlen és a benyomás ihleti, így gyakran számára az elrontatott képek jelentik a legnagyobb örömöt. Az alkotó teljesen képzetlen, kontár a szakmában, képeit nem a szakmai tudása, hanem a pillanat alkotja. De a hitvallása szerint a professzionizmus csak kiöli a lelket a képekből. Az alkotó vallja, hogy egy ember nem változtathatja meg a világot, de ha egyszerre állunk fel és harcolunk az emberért és a természetért, akkor nyerhetünk Az alkotó Wurlitzer Tamás magát, egyben vallja liberálisnak, antiglobalistának, szocialistának és humanistának.
 A sorozat Wurlitzer Tamás egyházellenességét kívánja szimbolizálni. Az analógiája az, hogy a természet nem hisz istenben és nem törődik azzal, csak az emberi lét torzulásából született meg, hogy a nagy szakállas teremtőben hiszünk. A Templom falára is ragad a szalámi egy csinált poén, még a Jézus le van szarva egy véletlen, hogy a galambok pont egy jézus szobron találtak menedéket és telítik be fekáliájukkal, tehát az emberi gondolkodásmód szerint nem tisztelik, megbecstelenítik. A Fa című kép pedig a legérdekesebb szimbólum, hogy egy templom, az egyik legszentebb hely tetején spontán kinőtt egy fa, ami a természet egyik legviccesebb és legritkább poénja. De jól mutatja, hogy templomaink romjain fű és fa nő és fog nőni a természet nem foglalkozik a megszentelt kövekkel, csak cselekszik, és profán módon túlél minden szentet és eszmét. Talán a természet körforgásában és egyedi csodáiban kellene hinnünk, egy régi mesekönyv helyett, hiszen a természet minden mozzanata látható és tapasztalható, míg a nagy szakállas bácsit senki sem látta. Az utolsó kép a Birodalom visszavág pedig ennek az egésznek a fricskája, ahogy egy templom oldalán egy szent szobornál szándékosan kifeszített dróthálón lóg egy döglött galamb. A birodalom visszavágott a természetnek, az egyház már csak az állatokat gyilkolja hitetlenségükért, eddig enyhült a híres inkvizíció?


FELHÍVÁS

HELYI LOKÁL 5.
Tehetségkutató zenei és vizuális fesztivál

2007. szeptember 22. szombat 17h.
Szfvár, Bőrgyár Tobak u.2.

A városban élő fiatal alkotók bemutatkozása a Bőrgyárban

A MéhKasAula Kulturális Egyesület és a BŐRGYÁR Kulturális Egyesület közös szervezésében.
A Hangosztás Ifjúsági és Kulturális Egyesület és a Moiré Kulturális Egyesület együttműködésével.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A szervező egyesületek pályázatot hirdetnek a városban élő vagy alkotó fiatalok részére (14-35 éves korig)

ZENEI FELHÍVÁS jelentkezési lap itt
Műfaji megkötés nincs, bármilyen hanghordozón 3 részből álló hangfelvételt kérünk.(garázs felvétel is megfelel). A zsűri elbírálása alapján 5 együttest és 3 dj tudunk felléptetni. A programról felvétel készül, ami az alkotó tulajdonában marad.

KÉPZŐ ÉS IPARMŰVÉSZETI FELHÍVÁS jalantkezési lap itt
Beadható bármilyen technikával készült alkotás. Minden alkotó legfeljebb 3 db művel illetve max 5 db-ból  álló sorozattal szerepelhet. A szervezők csak kiállítás kész műveket fogadnak el. Legnagyobb méret a 70x100 cm. Tér plasztikában nincs korlát (szélsőséges esetekben nagy az udvar).
Mint a zenei, mint a vizuális műveket a fent szereplő egyesületekből felálló zsűri bírálja el.
Mindkét kategóriában a zsűri által kiemelt alkotóknak a szervezők újabb bemutatkozási lehetőséget biztosítanak.
A pályaműveket személyesen várjuk a Bőrgyárba 2007. szeptember 3. hétfő 14-17h. A postát mellőzzük, HELYI LOKÁL.
A készülő katalógushoz kérnénk infót, képeket az alkotóktól, cd-n a jelentkezéskor.
Információk olvashatók még a
www.mehkasaula.hu oldalon.
Bővebb információ:
info@mehkasaula.huinfo@borgyar.hu ;
hangosztas@freemail.hu ; moire@freemail.hu
Mobil: 20/521-66-15, 30/478-18-66, 20/371-18-99
A fesztivál a PANKKK keretében valósul meg.