2007.05.05-2007.05.25
TŰZPOLIP AMBIENT ESTMéhkasaula

2005. május 25. péntek, 19h.
TŰZPOLIP AMBIENT EST
Tavaszi lélektatarozás egy rózsaszín polip tüzes ölelésében.

Szfvár, Bregyó köz
(ingyenes)

Program:
Spontán szerveződés, a mostani kor tábortűz körüli zenéléshez (digeridoosok, dobosok, a fiatal zsonglőrök meteorral, diaboloval, labdákkal).


Live act:
Kalumet in Dub (
www.kalumet.hu)

Ambient djs:
Szili
Crimson (.ikz.hu  / licktheclick.hu)
P.S.S. (make)


+ vizuál: állókép: Méhkas Dia projekt
               mozgókép: Nextral (
www.fenytores.tv )

(vendéglátás: Gyümölcsbár + tea)


A Méhkasaula Kulturális Egyesület által a Bregyó-közben épített tűzrakóhely tavaly nyár végén, a Zenei Napok fesztivál alatt már kiválóan funkcionált éjszakai melegedőként, eligazodási pontként, és persze totemként, amit álló éjszaka viháncolhattunk körül. Ezúttal a forgatagból kiemelve, a nyugalom szigetévé lényegítve szeretnénk megjeleníteni a város eme zöld zugában, ahova – az elmélyülést segítendő -  egy különleges szövésű zenei textúrával várjuk a tábortüzes hangulatra, tantrikus táncra, vagy pusztán egy kis zenehallgatásra fogékonyakat. Az elektronikus zene félvilági kategóriája, az ambient, a környezet és hangulat szimbiózisának zenei megfogalmazása, amely a közönség nem racionális énjére igyekszik hatni. Nagyjából minden belefér az artikulálatlan emberi hangoktól a rádióhullámok sercegésén át a tudatosan komponált elemekig, a lényeg, hogy ezek együttes jelenléte, megszólalása felerősítse belső mozinkat, tudatunkat elmozdítsa a tér és idő relációjából. Befolyása szinte az összes e-zenei irányzatban fellelhető, legyen szó dubról, electronicáról és pszichedelikus tánczenékről, illetve a vizuális kultúra is bőszen alkalmazza konceptuális elemként, de itt is elsősorban a zenei kontextusban fogant alkotásokban érhető tetten, lásd vj munkák.

 

Kalumet
Az est sztárja, a téma apropóján természetesen, a hazai pszichedelikus zenei éra emblematikus alakja, jónéhány nemzetközi fesztivál állandó fellépője, csaknem tucatnyi alteregót futtató Vajda Zoltán, azaz Kalumet. Az év elejétől házigazdája a Chillum Nights vasárnapi sorozatának, ahol Kalumet in Dub néven mindenekelőtt dub-orientált felfogásban  rekreálja a hétközben felélt belső energiákat.

Méhkas djs:
Az est további fellépőit egyesületünk lemezlovasai adják: az ország egyetlen chill-out/ambient/experimental alkotóit összefogó és gardírozó társaság, a Cökxpon Ambient fesztiváljain évek  óta bizonyító Crimson és Chrom páros első fele, illetve Penguin Sound System a kilencvenes évek közepétől, napjaink ködös trip-hop és kísérleti  darabjaiból válogat.

Szili:

"Meditációba, meghitt atmoszférába burkoló organikus audiovizuális
rendszer és rendszertelenség, melyből kinyúlva rendkívül eleven hangok
fonnak körbe, ölelnek át és csiklandoznak... befagyasztják az időt
körülöttünk lüktetően érzékeltetve egy nem mindennapi valóságot,
mindezáltal kiegészítve a társaság szellemét."

 

Koncepcio:
Tavaly felavattuk a tűzpolipot, a városnak készítettük.
A tervünk az volt, hogy színesítsük a várost egy olyan helyszínel, ahol, spontán vagy szervezetten programok valósuljanak meg.
A  tavaszvégi beindításhoz szeretnénk ezt az estet felhasználni.

Az igény:
A tábortúz melege melett eltöltött kellemes esték hangulata a XXI. században is időszerű.
A közösségteremtő ereje nem vitatott.
A lakótelepi környezetben, mentális színfolt, a nyárspolgári milliöben szubkulturális helyszín a fiatalok számára ( a szülők grill partyja „ciki”).
A mostani kor hangulatának megfelelően szeretnénk egy estével belakni a Tűzpolip környezetét.

Hipotézis:
A programmal felhívni a városlakók figyelmét a helyszínre és annak előnyeire.
Nonprofit programok megvalósítására ideális.
A fiataloknak egy kulturált helyszíne lenne, a „csendes ülős” programjaihoz.
Itt elsősorban az örökölt tábortűz mellett tradicionálisan kialakult programokra gondoltunk.
Hipotézisünk szerint a kortárs irányzatoknak is megfelelő helyszín lenne (ambient estek).