2007.04.21-2007.05.19
IX. JAM - BORY- VÁRMéhkasaula

 IX. JAM-BORY-VÁR
Bory vár, Máriavölgy u. 54.
2007.05.19. szombat 16 óra

utoelet:
http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_35946
és még itt képek:
http://ajanlo.plt.hu/cgi-bin/common/galeria.cgi?online=fmh&gID=&kepID=&feed=&orderby=&desc=&view=&datum

Napsugárkert :

Szélkiáltó együttes
Bukfenc (gyerekprogram)
Moire in dub

Elefántos udvar:

Selector Áfonya

Vagyoczki terem:

Kiállítás:  Jamaika zenei kultúrája a XX. Században
Program:
Zenei antropológiai bemutató korhű bakelitről:
 Élő Márton (a.k.a Dermot)
Száz oszlopos udvar:
escape koncert
Irie Maffia Live Band koncert
Pannonia Allstars Ska Orchestra koncert
Tűztánc a SAPKA előadásában
Vizuál: Kiégő Izzók

Belépő: 800 Ft.

  23 h.
Fesztiválzáró party:

Bőrgyár
Tobak u Rácz u. sarka

 PASOund System

(ingyenes)


Rövid ska történelem:

A ska zenei műfaj az 1950-es évek végén Jamaika szigetéről indult világkörüli hódító útjára, hogy az azt követő több mint négy évtizedben százezreket perdítsen táncra. Sikere nagyrészt a műfajban domináns lüktetést adó billentyűk és gitárok által játszott felütésnek, és a meghatározó szerepet kapó fúvósszekciónak köszönhető. A jamaikai ska a szigeten később rocksteadyvé, majd reggaevé fejlődött, és még Bob Marley is skaelőadóként kezdte. A műfaj további útját és terjedését a karibi szigetről az Egyesült Királyságban letelepedő fekete bevándorlók határozták meg, akiknek hatására a '70-80-as évek Angliájában is divatos lett a ska.
A szigetországban ötvöződött a zene az európai hangzásvilággal, és beköszöntött a fekete-fehér kockás 2 Tone korszak, utalva az etnikai keveredésre: immáron a feketék és fehérek együtt játszották a zenét. Innen Amerikába vezetett az út, ahol a '90-es évek közepén újra felfedezték a műfajt, s a ska mindenféle fúziós változatban egészen a mainstreamig jutott el, és a No Doubthoz hasonló zenekarok több millió lemezt adtak el a jamaikai hangzásvilággal. Ma egyfajta letisztulás figyelhető meg, s a skának újra a tradicionális és dzsesszvonulata erősödik.


Részletes program:

Napsugárkert :

Szélkiáltó együttes

BUKFENC
Interaktív műsor versekkel, találós kérdésekkel, versmondással és énekléssel 6-12 éves korú gyerekeknek.

Moire in dub

A hagyományos kísérleti elektronikai helyszín alkotói merítenek a jamaikai zenei alapokból, külön erre az alkalomra készülve.
Live act programjuk megjeleníti a XXI. század, kortárs zenei irányzatait az est hangulatához illeszkedve.

Fellépők:

full logic
gymnasion
swat.hu

 Elefántos udvar:

Áfonya
Selector Áfonya skában, dancehallban, reggae-ben egyaránt otthonosan mozog. A jamaikai soundsystem kultúrát hozzávetőlegesen követve, a fellépésein kedvenc lemezeit játssza. Bővebben ez azt jelenti tehát, hogy, főként reggae, roots, dancehall, dub, régi tradicionális ska, és rocksteady  bakelit lemezeket hallhatunk tőle. Főleg a hetvenes évekbeli dub és roots zenékre helyezi a fő hangsúlyt. Fontos megemlíteni vele kapcsolatban, hogy 2002 tavaszán Londonban nemzetközi dj tanfolyamon való részvételt nyert, azóta egyre aktívabb.


Escape /ska-reggae
 A fehérvári zenekar 2004. szeptemberében alakult, zenei stílusjegyeik főleg a ska harmadik hullámához tartoznak,de az első és második hullám hatásai is érezhetőek zenéjükben.
Néhol életvidám, néhol borúsabb dallam- és érzelemvilágukat helyenként a reggae lassabb lüktetésével fejezik ki. A banda jelenleg közel 50 budapesti és vidéki koncertet tudhat a háta mögött, valamint mára már a fehérvári zenei és klubélet szerves részévé váltak.
2006. szeptemberében a Fezen - Káosz tehetségkutatón a megtisztelő első helyen végeztek, majd ezt követően megjelent első demo-felvételük 'Only way' címmel, mely 3 számot és egy intro-t tartalmaz. Az energikus és fiatal zenekar remélhetőleg még sokáig a hazai ska színtér része lehet.
 
Tagok:
Takács Bálint - gitár
Juhász András - basszus
Kovács Ferenc - ének, gitár
Herold János - dob
Mészáros Nelli - tenor szaxofon
Nádasi Zsuzsanna - alto szaxofon
Horváth Kornél - trombita
http://escape.punkportal.hu

A Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003. kora tavaszán alakult azzal a kimondott szándékkal, hogy a Jamaikáról származó ska stílus, itthon még nem nagyon ismert, tradicionálisabb vonalát megismertesse a hazai közönséggel. Az orchestra az ország különböző tájairól származó ismert underground zenekarokból toborozta tagjait (CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, the deadbeats, Böiler, Kabinet Rt., Csalez Lopez, stb.), s megalakulása után szinte azonnal folyamatos koncertezésbe, koncertszervezésbe kezdett.
Ma már a országos klubélet egyik legsikeresebb és legelismertebb zenekaraként sorra adják teltházas bulijaikat, feltéve ezzel hazánkat a "nemzetközi ska-térképre".
A PASO zenéje érdekes keveréke a tradicionális ska-nak, a reggae-nek és a 2tone-nak, de természetesen egyéb zenei hatások is felfedezhetők benne a jazztől kezdve a dubig. Szövegviláguk is vegyes, hiszen a viccesebb, könnyedebb témájúak mellett megtalálhatóak társadalomkritikus, az agressziót és a mindenfajta gyűlöletet elítélő darabok
Orchestra:
KRSA aka Lord Panamo : ének
 Tony Ass: trombita
 Pozanlaci : harsona
 Luki : szaxofon
 Mr. P : billentyű
 Lacibá : gitár
 Dr. Strict : basszusgitár
 Csákikapitány : gitár
  Lipi Brown : dob
 Mits Marci : alt- és szopránszaxofon, furulya
 


Irie Maffia Live Band

A hazai dancehall egyik kiemelkedő csapata erős átfedéseket mutat a Love Alliance gárdájával. Klasszikus, dögös denszhól/regi, géppuskanyelvű granadai MC-vel, aki alá villámkezű magyar selectorok és kütyüsök tolják a riddimeket.

Live Band :

  Élo Márton a.k.a Dermot- trombone
 Horváth Gáspár a.k.a Jumurjak Ruby alias Gáspár atya- keyboard
 Barabás Lorinc- trumpet
 Kürthy Miklós a.k.a Mikike- guitar
 Havas Miklós a.k.a Doktor úr- bass
Dési Tamás a.k.a Möszio Büdoá- drums
 Oláh Antal a.k.a Möszio Zsömoá-percussion
 Baranyai Ákos a.k.a Future- cuts
 Busa István a.k.a Papa Diamont- rap
 Kéri Adrás a.k.a Columbo- rap
 Thomas Wesley Kemon a.k.a Lone Ranger alias Nomek- rap 


A reggae és persze elsősorban a dancehall – hála az elmúlt évek hihetelen felfutásának - mára már szerencsére nem csak egzotikus, és ismeretlen fogalmak Magyarországon sem.

Aki egy kicsit is komolyabb figyelmet szentel ennek az állandóan változó és fejlődő műfajnak, az óhatatlanúl ráébred, a dancehall csak egy része annak az összetett jamaikai zene-világnak, melynek gyökerei egészen az 1950-es évekig nyúlnak vissza, és mely gyökerek nélkül nem csak dancehall nem létezhetne mai formájában, hanem egy sor más divatos műfaj sem.
És persze vannak akik figyelmét elkerüli a múlt, holott fejlődés ide, vagy oda egy dolog soha nem változhat: a hőskorszak örök jamaikai klasszikusai a mai napig a legnagyobb jelentőséggel bírnak és legnagyobb tiszteletet érdemelnek.

 

22 h Tűztánc a SAPKA előadásában
 
Székesfehérvári Amatőr Piromániások Különleges Alakulata (SAPKA)
2005 augusztusában székesfehérvári fiatalokból alakult amatőr zsonglőrcsapat.
Közreműködők:
Bedő Viktória (poi), Bedő Máté (virágpálca), Máté Krisztián (virágpálca), László Viktória (angyalszárny, meteor), Hortobágyi Balázs (hosszúbot), Geszler Zsuzsanna (angyalszárny), Nemes Zoltán (hosszúbot), Gálicz Eszter (poi), Gigler Dóra (labdák), Czapári Dorottya (ördögbot, labdák), Szabó Éva (poi)


A Kiégő Izzók vizuális csoport 1998-ban alakult Budapesten.
Munkánk során egyik legfontosabb célunk, hogy ne puszta fényeffektus legyen a vetítés, hanem valamiféle többletet adva hassunk a látogatókra. Installációink és az azokra vetülő álló- és mozgókép montázsok koncepciózusak, a helyszín vagy esemény valamely aspektusára reagálva jönnek létre. Törekszünk arra, hogy a látvány komplexen illeszkedjen a térhez, az adott rendezvény karakteréhez, hangulatához is (legyen az akár színházi előadás, koncert vagy bármilyen egyéb rendezvény). Minden nagyobb felkérésünkkor az installációk hely-specifikus jellegéhez hasonlóan speciálisan az adott témára koncentrálva új képeket, illetve videó anyagokat készítünk.


PASOundsystem

A Pannonia Allstars SKA Orchestra soundsystem projectje. Ez annyit tesz, hogy a PASO legénységéből néhány tag (alap esetben: Lipi és KRSA; máskor: Frédi, Jani, Dávid és esetleg Zsolti is) és a PASO állandó selectora: Selector Áfonya a jamaikai soundsystem kultúrát hozzávetőlegesen követve, a fellépésein kedvenc lemezeit játssza, miközben ez kiegészül élő hangszerekkel és szövegeléssel/énekléssel.
Bővebben ez azt jelenti tehát, hogy a formáció régi, főként tradicionális ska, rocksteady és reggae bakelit lemezeket játszik (néha persze előkerülnek a dub, modern roots és dancehall lemezek és Lipi, Jani, KRSA cd gyűjteménye is). Ezt fűszerezi az élő dob (ált.: djembe – afrikai dob), valamint esetenként trombita és billentyű improvizációk is színesítik a végeredményt. A hagyományos értelemben vett deejay (Jamaikában eredetileg így hívták az európai kulturában mc néven elhíresült mikrofonos embert) szereptől annyiban tér(nek) el a PASO soundsystem toastere(i) (ez szintén az mc-t jelöli), hogy nem mutatj(ák) be egyesével a számokat, azaz nem operátorként funkcionál(nak), valamint jelenlét(ük) nem is folyamatos a live act során. Az mc szerepet általában KRSA tölti be, de néha Lipi is magához ragadja a mikrofont, illetve gyakori vendég a PASOundsystem fellépésein a Tigrisből és a Flegma Dogz-ból is ismert mc Copy Con is.