1998.10.13-2006.10.28
F.F.(r). F. ARCHIVUM

Méhkasaula

FEHÉRVÁRI FILMESEK (rövid) FILMJEI


Pár szó a múltról, jelenről és a jövőről

Az idén újból megrendezzük a Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivált. Az előző év sikeres produkciói, s filmes alkotói erre ösztökélnek.

1998 őszén hirdettük meg először a Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei programot, így kívántunk bemutatkozási lehetőséget biztosítani a városban élő független filmeseknek.

Akkor három alkotót kértünk fel, és az ő munkáikat láthatta a közönség. Orosz Enikő, Falvay Miklós és a Terra Rosa csoport filmjeit vetítettük.

2000 októberében rendeztük meg a második alkalommal a F.F.(r)F-t. Erre már felhívást írtunk ki. Kilenc alkotó jelentkezett: Garami Richárd, Kocsis Judit és Molnár László, Kovácsovics Milánova és Tóth Tibor, Lóránt Anikó, Mesterházi Katalin, Orosz Enikő és Mucsi Szilvia filmjeit mutattuk be.

2002. október 11-én tíz filmes alkotó 14 rövidfilmje futott a vásznon.

A fent említett alkotókon kívül Dudás Miklós, Nagy Máté, The Corporation, The Barbie Durante Selection, Martin Eric és Mátrai Erik, és a Mediaprayer filmjei peregtek.

2004-ben már három naposra bővült a program, így egy kisebb fesztivállá alakult át, s Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál címmel hirdettük meg.

Felkértük a Székesfehérváron időközben kialakult filmes műhelyeket egy közös bemutatkozásra. A Kodolányi Vizuális Alkotóműhely és a Hang-Szín-Tér Mozgókép Műhely bemutatkozása volt az első napon. Másnap a F.F.(r)F. vetítésen 17 filmes munkáit vetítettük. A zárónapon válogatást mutattunk be a MAFSZ (Magyar Függetlenfilm- és Videó Szövetség) 2004-es országos szemléjének legjobb filmjeiből.

Ettől az esztendőtől kezdve, a fokozódó érdeklődésre és a mozgóképes alkotók aktivitására való tekintettel, évi rendszerességgel jelentkezünk filmes programunkkal. Időközben nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a MAFSZ-szal, a székesfehérvári filmek egyre fontosabb részét képezik a szövetség szemléinek, sőt az a megtiszteltetés érte egyesületünk tagjait, hogy részt vehettünk a nagy sikerrel lezajlott 52. Országos Függetlenfilm Fesztivál (2005. 04. 07-10., Székesfehérvár) szervezésében és lebonyolításában is.

2005 októberében 54 rövidfilm (és egy diafilm) futott a vásznon a két nap alatt.  Ebből 32 volt fehérvári alkotás, a többit a meghívott budapesti vendégek műhelyéből válogattuk. Szokás szerint a MAFSZ, és a nálunk első ízben bemutatkozó Dialëktus hozta el hozzánk a rövidebb- hosszabb filmes alkotásait.

Az idei program szintén egy válogatást mutat majd be a már említett székesfehérvári filmműhelyek munkáiból, illetve helyi szinten megünnepeljük a MAFSZ 75. születésapját. Ebből az alkalomból - a tavalyi év legjobb független filmjei mellett - az elmúlt háromnegyed évszázad legjobb független/amatőr filmjeiből vetítünk egy átfogó válogatást, és vendégül látunk számos alkotót ill. a MAFSZ vezetőit is.

Egyesületünk egyik legfontosabb sikerének könyveljük el ezt a programsorozatot, mely rangos filmes alkotókat mutatott be az elmúlt évek során.

Ezt a folyamatot szeretnénk folytatni, és a jövőben is szeretnénk bemutatkozási lehetőséget biztosítani a klasszikus és modern technikával alkotó amatőr, független és profi filmeseknek.

A fesztivállal szeretnénk motiválni a városban élő ill. a városhoz kötődő vizuális alkotókat színvonalas filmek készítésére, s bekerülni az országos jelentőségű, filmes kultúrát hirdető programok sorába.

 


Szepesi Imre – Dudás Miklós