2006.05.20-2006.05.20
JAM-BORY-VÁRMéhkasaula

Képek a JAM-BORY-VÁR -ról a városi honlapon

 

JAM-BORY-VÁR
2006.05.20. szombat 17-oo
Belépő: 800 Ft.
8 éves korig ingyenes

program:

Elefántos udvar:
Moare (elektronikus helyszín)
Vagyoczki terem:
Méhkasaula Plakát kiállítás
Százoszlopos udvar:
17.30
Barta Tóni: Paprikajancsi  bábelőadás
 „Azt mondja Bartha Tóni, hogy az igazi bábos kicsit megtántorodik a paraván mögött, ha az általa irányított bábfigura a játék során kap egy fülest, vagy mondjuk a kobakjára koppintanak egy palacsintasütővel. Mert a báb a játékszer feje búbjától az őt mozgató művész talpáig tart.”
Bartha Tóni hivatásos bábszínész. A kilencvenes évek elején még az Állami Bábszínházban játszott, amikor már kifelé kacsingatott a kötöttségekből, hősünk úgy döntött: a jövőben inkább a maga útját járja.
18.30
 Megnyitót mond Kovács Andrásné a Bory család képviseletében
(bólé, tea + sütemény)
19.oo
Mondo Quartet koncert
Schlanger Tamás, Szabó Mátyás, Tóth Lajos, Tömösközi László
Négy dobos elhatározta, hogy zenész lesz. Az egyik elképzelte, a másik kimondta, a harmadik eljátszotta, a negyedik hallgatta őket, és kitalálta: játsszanak együtt. Ez már a Zeneakadémián történt, 2004-ben. A csapat, a 2005-ös Luxembourgi Nemzetközi Ütőhangszeres Quartet-verseny négy díjazott együttesének egyikeként szerepelt, azóta számos koncertet adtak országszerte. Az Amadinda Ütőegyüttes tanítványai, a quartet neve a tanáraik iránti tiszteletből született. A Mondo jelentése: a mester és tanítvány közti párbeszéd.          

A huszonéves fiúk tovább éltetik az állandó keresés szellemét, az ismeretlen művek és soha nem hallott tradicionális ütős-zenék felkutatását.
Most főként a dallamhangszeres repertoárból játszanak, de a ragtime-ok, átiratok mellett hallunk majd spanyol, japán, török ütőhangszeres zenét is. Az ötoktávos marimbától a darbukán át a mosókeféig minden látható és hallható lesz.

  20.20
Elefántos udvar:
Tragikomédia (performance)
Mesélő: Horváth Gábor
Szenvedő alany: Szabó Szabolcs

Egy drámai kép fogadja a nézőt, mely statikusan kíséri végig szinte az egész előadást. A statikusságát fények törik meg, fények változása.
Lényege, hogy az emberi lét személyes nehézségeit mutatja egyetlen megfeszített alakon keresztül, melyet egy, a képen kívül működő alany (író, mesélő) tesz bizonyossá, ahogy mesél, következtet, magyaráz. A két szereplő a zene pulzálására, témák változására reagálva egy prózai szöveggé állítja össze műsort. Az előadás tetőpontján a kép kimozdul, s ezzel a kitöréssel nyer a szenvedő alany feloldozást. ( a néző ráérzését fokozandó, mintegy a személyiség tágulataként, párhuzamosan a színpadon egy televízió mutat) 

21.oo
Százoszlopos udvar:
Korai Öröm koncert
zenészek:
   Biljarszki Emil - billentyűk
  Csányi Viktor - dobok
  Fidó - gitár
  Jócsik János - ütös hangszerek
  Kilián Zoltán - basszusgitár
Nádasdi Zsolt - ütös hangszerek, dob
Paizs Miklós - fuyara, csővek, doromb, trombita
Szalai Péter - gitár
Szántó Gábor - gitár
Vécsi Tibor - ének
Ágoston Norbert - sound engineer, effects, hangmester
V.J.-k:
Bonnyai Zoltán - slide,diavetítés
Völgyi Gábor - videomix
Szűcs László - lights, fények
 
A Korai Öröm zenéje teljességgel kategorizálhatatlan, sokszinű, mégis egységes, aprólékosan kidolgozott, kiválóan hangszerelt, preciz muzsika - világszinvonalon.
Korok és kultúrák különleges keveréke, a múlt és a jövő időtlen találkozása. A távol-keleti meditativ tradíciók keverednek az angolszász pszichedelikus rockkal, arab, afrikai és ausztrál népzenei elemek vegyülnek ambienttel és a cyber-kultúrával. Az ősi sámánisztikus rituálék és az ezredvégi apokaliptikus viziók hangulata ötvöződik  a koncerten.

22 h Tűztánc a SAPKA előadásában 
Székesfehérvári Amatőr Piromániások Különleges Alakulata (SAPKA)
2004 augusztusában székesfehérvári fiatalokból alakult amatőr zsonglőrcsapat.

Közreműködők:
Bedő Viktória (meteor), Bedő Máté (virágpálca), Máté Krisztián (virágpálca), László Viktória (angyalszárny, meteor), Hortobágyi Balázs (hosszúbot), Geszler Zsuzsanna (angyalszárny), Nemes Zoltán (hosszúbot), Gálicz Eszter (meteor), Gigler Dóra (labdák), Czapári Dorottya (ördögbot, labdák), Szabó Éva (meteor)

 23 h.
Fesztiválzáró party:
Bőrgyár (Rácz u. Tobak u. sarka)
A Bory-vártól az Alba Volán csuklós buszai díjtalanul szállítják át a közönséget a partyra.

zene:
 méhkas dj-k

A fesztivál eső esetén a Bőrgyárban kerül megrendezésre

Támogatnak:

SzMJV Önkormányzat
Volksbank
NCA
NKA - PANKKK