2000.11.16-2006.11.18
ENTER ARCHÍVUMMéhkasaula

Elkészűlt az enter cd-rom 2004-ig bezárólag.

itt majd vmikor az év folyamán, postán küldünk

BEVEZETŐ

(a múlt)

2000 őszén hirdettük meg először az enter fesztivált. Bemutatkozási lehetőséget kívántunk biztosítani az egyre nagyobb számban otthon számítógépen dolgozó alkotóknak.
Akkor 21 zenei és 5 vizuális művész produkcióját mutattuk be.
Fellépett a Cematurbo, HDT Lowtech, Gabor Deutsch és Miraque, Minimalisten, Pákozdi
Attila, Raven, Styx, Terra Rossa, Trend és XRC a zenei oldalon.
Látványban a Magyar Képzőnűvészeti Egyetem Intermédia szakos hallgatói mutatkoztak be
filmjeikkel. A falakon Arany Gold Zoltán óriásxeroxai voltak láthatóak.
A látványt a színpad köré számítógép alkatrészekből épített installáció
szinesítette.

2002 tavaszán ismét meghirdettük a fesztivált.
húsz zenei előadó pályázott. ezek közül tizenegyet választottunk ki.
a Cematurbo, the corporation, discrate bye, finearts,
lost people, raven, saturnus super delux, soften daze,
swat, xrc és a white caffe trio lépett fel.
A vizuális programba az Árnyékkötők csoportosulás-t  választottuk ki a pályázók közül. elektrografikákkal és videomunkákkal szerepeltek.
Tenke István szeptember 11 ihlette elektrografikáit,  Dárdai Zsuzsa pillangó című digitális festménysorozatát vászonra nyomtatva, és egy virtuális dobókockát mutattunk be.
Saxon Szász János és Zubori Ervin videomunkákkal szerepelt a csoportból.
A  serai hardware quality control Csákvárról az aulában hozott létre (diákra építve) egy vizuális installációt.
Ezen kívül levetítésre került az Xperiferia fesztivál 2002. című film, melyet Ruszkai Nóra és Nagy Ístván a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia szakos hallgatói készítettek egy hasonló nemzetközi fesztiválról.

2004 novemberében a 3. enteren ,12 vizuális alkotó mutatkozott be a fesztiválon.
Dárdai Zsuzsa, Fullcolor, Janda Tamara, Stillborn , Kráj László, Videjo Csoport, Mediaprayer, Horváth Edina és Görög Ferenc Gábor, Korai Zsolt, The Cammon Multiple Project, Dancsi Richárd alkotásait láthatta a szépszámú közönség.
14 zenei projektet léptetünk fel:
Exolon, Sekund, methyl irvine & jackyll benton, Ken 2010,  saturnus super deluxe, RVN,
Delicate, idealisten (+ visual:Mediaprayer ), Nagy-Németh-Stoçhau(MD) trió, Swat, Bp rebel, torquemada vs. chrom (ikz demo) mutatkozott be.
A vizuális alkotók egy része a zenei programban (projekten belül) vetített.
A fesztiválhoz kapcsolódóan az ikz prezentált partit az Óriáskerék alatt, virradatig.

(a jelen)

A Méhkasaula szervezte Enter fesztivál 2006 november 18-án negyedik fejezetéhez ér. A tradicionális rendezvény olyan audio és vizuális alkotások bemutatkozását hivatott szolgálni, amelyek elsősorban számítógép segítségével jöttek létre. Az országos felhívás nyomán idén is nagy számú előadó, kiállító gárdát sikerült toborozni. Örvendetes, hogy sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak, és egyre nő a fehérvári, illetve a régióhoz kötődő alkotók száma. Aki fogékony az elektronikus zenei műfajokra, egészen biztosan talál kedvére valót. A zenei felhozatal sokszínűsége mellett általános tendencia, hogy elsősorban az experimentális, kísérletezőre vett alkotások uralják a programot. Egyesek a jazz felől, az indusztriális hangzásvilág felől érkeznek, míg vannak, akik az elektronikus zenék kimondottan tánczenei oldaláról ismert stílust (pl. house ) helyezik új megvilágításba, nem feltétlenül táncorientáltan. Az Enteren a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt kapott a vizualitás is, de míg az első fesztiválokon a szervezők által kreált díszlet-installáción volt a hangsúly, az idei programban számos „vizuális-alkotó” vonultatja fel alkotásait a foto – elektro grafikus megoldásoktól kezdve az egyre népszerűbb Vj munkákon át a konkrét animációs filmekig bezárólag. Sokuk munkája szoros egységet alkot meghatározott zenei alkotásokkal, míg egyesek „csendes”, ám annál látványosabb művekkel operálnak. A kortárs kultúrának eme formálódó szegletének a bemutatására vállalkozott az egyesület.
Az idén is felépítünk egy húsz négyzetméteres installációt az aula színpada köré, számítógép alkatrészekből. A fesztivál programjai két teremben zajlanak.  Az aulában és a mellette lévő színházteremben.

2004

Tenke István

Budapest Rebel: Dragon

Budapest Rebel: Blopp