2015.04.20-2015.05.16
XVI. JAM BORY VÁR

Méhkasaula
 
16. JAM-BORY-VÁR
2015.05.16. 16:00 óra

A MÉHKASAULA és a BORY-VÁR
közös rendezésében
Szfvár, Máriavölgy 54.
Belépő: 900 Ft
(12 éves kor alatt ingyenes)
Esőhelyszín: A Szabad Művelődés Háza
MŰSORREND:
16:00: Retextil és Fonal-kommandó workshop
Családi program / Százoszlopos udvar
17:00: Kajápéci Vizirevű / Napsugárkert
18:00: Megnyitó / Százoszlopos udvar
A Bory család képviseletében Kovács Andrásné megnyitja az estet.
(bólé, tea és teasütemény)
18:10: Moderntokyo koncert / Százoszlopos udvar
19:00: A város bőre kiállítás megnyitó/ Vagyóczky terem
19.30: The Mighty Fishers koncert / Százoszlopos udvar
20:40: Guca Partyzans Brass Band koncert / Százoszlopos udvar
22:00: Molnár Hajnalka és a PirKompánia: Tűzkerék
tűztánc és zsonglőr egyesület + vendégeik / a vár egész területén
Egyéb programok:
Vagyóczky terem:
A VÁROS BŐRE
Székesfehérvár látható rétegei 1800-2015
Kortárs régészeti kísérlet, amely a fotográfia eszközével próbálja Székesfehérvár (közel)múltját feltárni, a város - 1989 utáni, rendszerváltás előtti, a két világháború közötti, századfordulós és 19. századi - rétegeit felfejteni, tárgyi valóságát láthatóvá tenni. Pallag Zoltán fotókiállítása néhány izgalmas helyre mutat rá a város szövetében, szándéka szerint felvillantva ezzel a további kutatások lehetőségét.
A tárlatot Frazon Zsófia néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe.
Elefánt udvar /
A délutáni óráktól a sexpants pörgeti a korongokat.
Napsugárkert:
Giri gyöngye
Gyöngyfűzés, gyöngyfa készítés.
MOIRE
"elektro zen kert"
Sötétedéstől, a vár egész területén:
FÉNYSZÓRÓ
(Méhkas Dia Projekt)
A Bory-vártól az Alba Volán különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.
Rövid ismertető a programokról:
MOARE
"elektro zen kert"
Hanginstalláció: Kovács Balázs vezetésével
Elefánt udvar:
Sexpants a várban
A Lenny Lenoks és Tony Mareno alkotta párost a Kossuth utcai klubból ismerheti a közönség, aki nem annak jó alkalom a mai nap.
Hogy mi is az a Sexpants?
Szavakkal nem leírható, kézzel meg nem fogható ritmikus érzés, ami egyfajta gyűjtőstílusként öleli fel mindazon hangzásokat és ütemeket, melyek egyvelegeként kissé túlfűtött, emocionális érzések vegyülnek a zene hangszeres és elektronikus változataiba...
A formáció 2011 elején alakult kéttagú székesfehérvári dj/producer duó. Fő stílusirányzatuk a nu disco, deep disco, funk és némi house. A szexnadrág két szára Lenny Lenoks és Tony Manero (Kiss Lénárd András és Pál Balázs). Mindketten régóta foglalkoznak zenéléssel, pályafutásuk alatt belekóstoltak nagyon sok tánczenei műfajba a funkytól kezdve a minőségi elektronikus zenéig, azaz két irányból közelítik meg az olvasztótégelyként számon tartott nu disco hangzást: míg Tony a funky és disco felől addig Lenny az elektronika és house irányból érkezik - így pontosan a nu discot kapjuk eredményül. Zenéjükön, dj-szettjeiken jól érződik ez a kicsit eklektikus, jó értelemben vett csapongás ám mindig kerek, egész történetet kapunk - bevezetés, tárgyalás, befejezés.
Sok fellépéssel a hátuk mögött tapasztalt djk, rendszeresen fellépnek a város és az ország underground klubjaiban, rendezvényein. A formáció egy fejlődésben lévő friss hajtás tekintve, hogy Magyarországon a stílus még gyerekcipőben jár. Terveik között szerepel még szélesebb körben terjeszteni a stílust, küldetésnek tekintik városuk tánczenei világát és klubéletét feljavítani, valamint fellépéseiket igyekeznek saját szerzeményeikkel is megfűszerezni.
www.facebook.com/SexptansMusic
Kajápéci Vizirevű
Ökológiai Meztéllábnyom
Környezettudatos rádiójáték 3 D-ben
 
 
Hol volt, hol nem volt, a betétdíjas üveghegyen is túl, de még a fogyasztói árba bekalkulált göngyölegtengeren innen, volt egy mesebeli királyság.
Ebben a királyságban kimagasló volt a jólét, melyből mindenki egyaránt részesült.
A tyúkok aranytojást tojtak, az alattvalóknak saját hétfejű sárkányaik voltak a fűtéshez és a főzéshez, minden konyhában alapfelszerelésnek számított a terülj-terülj asztal, a kertekben égig érő fák és paszulyok nőttek, a házak valóságos paloták voltak, amiket privát kacsalábak forgattak lágyan a nap 24 órájában.
A nép szerette is az öreg királyt és a király is igen szerette a népét.
Ne feledjük, ez egy mesebeli királyság volt!
A nép boldogan élt, a birodalom helyzete sziklaszilárd volt és magabiztos erőt sugárzott.
A szomszédos országokkal békességben éltek, így külső támadástól sem kellett tartaniuk.
A holnappal nem gondoltak, birodalom szerte az a mondás járta, hogy: „- Egy nap az élet, három nap egy esztendő, vigadjunk hát, eb aki búsul!”
És vigadtak is, abban nem volt hiba. Hencidától Boncidáig folyt a bor, az udvari zenészek húzták a talp alá valót, a nép pedig, élén az öreg királlyal, olyan jólétben dőzsölt, hogy olyan tényleg csak a mesében létezik.
Ez így ment az idők kezdetétől, ezért királyság minden lakója joggal hihette azt, hogy így is fog menni az idők végezetéig, és még azon is túl.
De nem így alakult.
A bölcs természet, mely hatalmasabb minden birodalomnál és minden királynál, megelégelte ezt a felelőtlen viselkedést, és közbelépett...
és akkor a sváblista:
Előadja a Kajárpéci Vízirevü:
Banai Csaba
Buzás Mihály
Kocsis Ivett
Molnár Attila
Pekker Márton
Zúgó Zoltán
Mesélő: Jáger András
Király: Jörg Tibor
Kiskondás: Szúkenyik Tamás
Klorofill Tündér: Rab Viki
Almafa: Buzás Mihály
Fanyűvő: Kovács Zoltán
Zeneszerző: Kovács Zoltán
Ének: Foltányi Edina
Hangmérnök: Jörg Tibor
Tánc: Józsa “Bambi” Zoltán
Jelmez: Dara Beatrix
Díszlet: Venesz Szabolcs
Írta és rendezte: Buzás Mihály
Moderntokyo
Pintér Gábor - trombita
Mátis Gergő - dob
Kis Róka Csaba – basszusgitár
http://moderntokyo.bandcamp.com/releases
A Moderntokyo 2013 őszén alakult dob, trombita, basszusgitár felállású trió. Zenéjüket leginkább a műfajok közti szabad átjárhatóság, a számszerkezetekkel való ötletelés és a könnyűzenei konvenciókhoz való fenntartások jellemzik. A gyakori groove alapot a trombita kötetlenebb játéka ellenpontozza. A hangszerelés determináltsága és a hangszerek akusztikus megszólalása leginkább a jazz világát idézik, ez ugyanakkor egyfajta minimalista szemléletet is tükröz. 2014 novemberében jelentették meg első lemezüket Moderntokyo címen.

The Mighty Fishers
Schlosser András - gitár
Ádám Péter - gitár
Roza Tamás - billentyű
Szélinger Anna - ének
György Ákos - ének
Kolonics Máté - dob
Sütő-Nagy Ádám basszusgitár
The Mighty Fishers tradicionális rocksteady, early reggae és lovers’ rock zenét játszik, egyedüliként Magyarországon. Az autentikus hangzást a hét tagú banda hangszerelése garantálja: dob, basszus, gitárok, orgona, két főének és az elmaradhatatlan vokálok.
Első kislemezük ("High Four") 2011 őszén jelent meg, azóta elérhető online a Liquidator Music (ES) honlapján, SoundCloud-on és sok másik dallal együtt a zenekar YouTube csatornáján. A lemez egyik dala megjelent a német Mad Butcher Records Skannibal Party vol. 11 válogatáslemezén is.
http://soundcloud.com/mightyfishers
http://www.youtube.com/user/mightyfishers
http://www.madbutcher.net/index.php?id=44&backPID=37&tt_news=806
http://www.liquidatormusic.com/tienda/en/ska-actual-cd/6713-high-four.html
A zenekar rendszeresen koncertezik Európaszerte, többek között megfordult már Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hotvátországban, Olaszországban és persze több helyen Magyarországon is Budapesten és vidéki helyszíneken egyaránt. A banda sok más helyszín mellett meghívást kapott a Sziget Fesztivál-ra, a horvátországi Skaville Festival-ra, a német This Is Ska-ra és a Rototom Sunsplash 2012-re is.
Számos külföldi magazin készített interjút a zenekarral Franciaországban, Németországban, Belgiumban, illetve több lemezkritika is napvilágot látott.
A német Rockingsteady E-zine interjúja pl. itt olvasható:
http://www.rockingsteady.de/deu/ezine/ezine_10_original.pdf
2012 júniusában a The Mighty Fishers megjelentette, ‘Where Are You?’ című kislemezét, valamint első videoklipjét is, melyek a zenekar Soundcloud illetve Youtube csatornáján elérhetőek.
Első nagylemezük (“Soul Garden”) 2014 áprilisában látott napvilágot. Tizenhárom szám, CD-n és bakeliten, három kiváló kiadó közös gyermekeként: Mad Butcher Records (Németország), Redstar73 Records (Spanyolország) és Casual Records (Franciaország).
Ez a zenekar eredeti rocksteady stílusával és hangzásával felejthetetlen, egyedi színfoltja klubkoncerteknek és fesztiválprogramoknak egyaránt.
A zenekar hivatalos oldalai:
http://facebook.com/mightyfishers
http://themightyfishers.com/

Guca Partyzans Brass Band
2012 nyarán alakult meg a kilenctagú Guca Partyzans, mint Magyarország első balkán rezesbandája, magyar profi jazz zenészekből. Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni szerb "underground" trombita zene.
A legtüzesebb balkáni rezesek, a méltán világhírű brigád, akik a cigányzenét más tradíciókkal és stílusokkal is vegyítő repertoárjukkal lépnek fel a Várban, s keltenek forró katarktikus hangulatot ezen az estén. A Guca Partyzans zenekar alapvetően koncertzenekar, de közkedveltté váltak esküvőkön, illetve különböző rendezvényeken, kiváló és profi mesterei a hangulatteremtésnek.
A Macskajajtól a slágereken át a klasszikusokig mindenbe belenyúl, és semmit nem ront el.
Molnár Hajnalka és a PirKompánia Tűztánca
A PirKompánia évről-évre újrafogalmazza önmagát, ismét új irányt céloztunk meg, mely nagyszerű csapatmunkát eredményezett, újabb fiatalok kapcsolódtak be, akik részévé váltak az alkotói körforgásnak.
A kompániát tízen alkotjuk. Sok tűz, nagy tér, csillagérintők, akrobatikus interakciók, izgalmas energiák és látványos meglepetések... ((((tűzszoknya, tűzkerék, tissue))))
A Bory-vár csodálatos kertjében tüzek fátyolfényével invitáljuk utazásra a nagyérdeműt, hiszen a tűzben történetek vannak.

EGYÉBB PROGRAMOK
Retextil (Pécs)
A Retextil workshopján az érdeklődők olyan különleges módszerbe kapnak bepillantást, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét.
Ősi kézműves technikákat ismerhetnek meg, miközben megtanulják, hogy lehet később otthon, költségektől mentesen művészeti értékkel bíró használati tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket és berendezési tárgyakat készíteni.
A 2004-ben alapított pécsi Retextil Alapítvány tevékenysége a social design-nak szinte minden aspektusát magába foglalja.
Hiszen a Retextil a 21. század társadalmi és környezeti problémáira érzékeny gondolkodásmóddal olyan komplex termelési rendszert alakított ki, mely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába, egyszersmind egyedülálló technikái segítségével a háztartási textilhulladékból fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat, divat-kiegészítőket készíthetünk.
Fonalkommandó (Szfvár)
Az öt hölgy alkotta csapat behorgolja a vár oszlopait.
Magukról:
„A fonalkommandót jelenleg 5 horgolni és kötni szerető, a világra nyitott székesfehérvári nő alkotja. mindannyian beleszerettünk a street-art Amerikából indult gerilla-kötős/gerilla-horgolós műfajába, aminek eredeti célja az volt, hogy értékes kézimunkával takarja el a köztéri csúfságokat. ma már nem csak dekorációs elemként, hanem komoly morális üzenethordozó eszközként is használják szerte a világon. Hisszük, hogy Székesfehérváron is sok olyan köztéri elem van, amit ember-közelibbé varázsolhatunk pár hurkolással és amelyekre jobb ránézni, ha a fonalkommandó már arra járt… szívesen vállaltuk a Hírbelebumm Szent János-köz feldíszítésére irányuló felkérését; az itt használt munkákkal pedig feldobtuk a belváros egyes zugait. a fonalakat a saját készleteinkből, a munkát a saját szabadidőnkből vesszük el azért, hogy a végső célt elérjük: mosolyogjanak azok, akik találkoznak a bekötött/behorgolt alkotásokkal. sajnos rongálások, lopások előfordulnak; reméljük, hogy kellő kitartással hamarosan elérjük, hogy az utca embere is megérti: szándékunk a mosolyra fakasztás! a fonalkommandó nyitott minden kötni és horgolni tudó aktív gerilla-jelölt csatlakozására.”

FÉNYSZÓRÓ
Méhkas Dia Projekt
l'intérieur de la lumiere
(fény enteriör)
A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő, mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével „belakjuk” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.
A virtuális épületfestés a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). A terület mára kitört a "belső" térből és a sreet art-ba került át, mint egy helyspecifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (Talpra Magyar Street Art nemzeti trikolor vetítés).
Az utóbbi években a helyszínen „élő festéssel”, mint látványelemmel gazdagítottuk a programjainkat.
2010-től kinetikus elemekkel mozgásba hoztuk a statikus vetítéseinket.
Alkalmanként intermediális vetítésekre is alkalmunk adódik (almásderes lovak vetítése – Aba Napok, Velence-tavi vitorlások vetítése, sípályák vetítése az Alpokba – Puj St. Vincent, Vars), tágítva ezzel a street art határait.
A gyökerekhez visszatérve szcenográfiai environmentet alkalmazva koncerteken, színházi előadások alatt is vetítettünk (16. WOMEX (World Music Expo), Koppenhága, 2010.).
Fő célunk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.