2014.05.17-2014.05.18
16. Jam Bory Vár

Méhkasaula

16. JAM-BORY-VÁR
2014.05.17. 16:00 óra


A MÉHKASAULA és a BORY-VÁR
közös rendezésében
Szfvár, Máriavölgy 54.

Belépő: 900 Ft

(12 éves kor alatt ingyenes)

Esőhelyszín: A Szabad Művelődés Háza

MŰSORREND:

16:00: Retextil és Fonal-kommandó workshop

 gyerekprogram / Százoszlopos udvar

17:00: Fügedi-Mótyán duo / Százoszlopos udvar

18:00: Megnyitó / Százoszlopos udvar

A Bory család képviseletében Kovács Andrásné megnyitja az estet.
(bólé, tea és teasütemény)

18:30: Kaleidoszkóp - Ház kiállítás megnyitó / Vagyóczky terem

19:00: Vesta 4 koncert / Százoszlopos udvar

20:00: Péntek 3 Tejátrum:  Mrozsek : Szerenád / Elefánt udvar
 
20:40:  Harmonia Garden koncert / Százoszlopos udvar

 22:00: Molnár Hajnalka és a PirKompánia: Tűzkerék
 tűztánc és zsonglőr egyesület + vendégeik / a vár egész területén

 Egyéb programok:

 Vagyóczky terem:

Bemutatkozik az esztergomi Kaleidoszkóp -Ház

Elefánt udvar /
A délutáni óráktól Dr. Sax pörgeti a korongokat.

Napsugárkert:
 MOIRE
 "elektro zen kert"

Sötétedéstől, a vár egész területén:
FÉNYSZÓRÓ
(Méhkas Dia Projekt)

A Bory-vártól az Alba Volán különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.

Rövid ismertető a programokról:

 Fügedi-Mótyán duo

Fügedi László : saz (török lant)
Mótyán Tibor : tabla

Egy éve koncerteznek együtt. Zenéjük hindusztáni klasszikus zenei alapokra épített, közelekeleti elemeket is tartalmazó improvizatív örömzene.

 https://www.youtube.com/channel/UC12dniqE_0t82lHXBEDFiUQ

Vesta 4

A Vesta4 négy fiatal fehérvári srác zenei kísérlete, amelyben a tipikus pop dalszerkezetek helyett a szabad improvizáció kap nagy szerepet. Stílusok keverednek, folynak egymásba az éteri hangáradatban, és izgalmas ütemek hívogatják táncra a hallgatóságot. A friss, lendületes formáció minden alkalommal más és más arcát mutatja meg, hiszen a spontaneitás fellépéseik mozgatórugója."
Csuti Attila - dob, karibi hangulatfelelős, biciklikerék, tripla hunor
 Franz Márton - szintik, effektek, zaj- és pijjegtetésmenedzser
 Gyalus Márk - gitár és hozzátartozók, rádió adó-vevő
 Tóth Péter - mély hangokért felelős miniszter (gy.k. bass)
https://soundcloud.com/vesta4

Harmonia Garden
hungarian django swing
A Harmonia Garden zenekar egy innovatív hazai, alapvetően öttagú zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi „kertben” hallhatunk klasszikus slágereket – olyanokat, mint a Sunny vagy a Pump up the Jam – ismert filmbetétdalokat – mint például a Flinstones, Keresztapa vagy a Csokoládé - autentikus csárdással, bossa novával, francia manouche swinggel, tangóval, dzsesszel és django stílussal ötvözve. Különlegességük a francia gipsy swing keresztezése a tradicionális magyar zenei ízvilággal, hangzással, melynek eredménye ez az egyedi stílus, melyet ők hungarian django swingnek neveznek. A zenekar muzsikája egyszerre szórakoztató és ínyenceknek szóló csemege.
A formációt 2006-ban 5 tehetséges, zeneművészeti egyetemet végzett fiatal álmodta és alapította meg.

www.harmoniagarden.hu

MOARE

"elektro zen kert"

Hanginstalláció: Kovács Balázs vezetésével

 Elefánt udvar:
Dr. Sax: Background swing
 Hagyományos és elektroszving, meg a legközelebbi hozzátartozóik.

Péntek 3 Tejátrum
A Péntek 3 Tejátrumot 1991-ben alapítótta Tóth László, aki haláláig vezette is a csoportot. Azóta középiskolásokból felnőttek, szülők lettek, de a próbák folytatódtak tovább. Ugyan nem 3-tól, de pénteken, A Szabadművelődés Házában.

Slawomir Mrozek Szerenád című darabja , egy mese. Egy mese a Rókáról és a Kakasról , nomeg a Tyúkokról. Csak éppenséggel nincsenek feltétlenül se tyúkok, se kakas, se róka. Vagy mégis…  Lényegében azonban mindegy is. A férfi férfi, a nő nő, a csábító pedig csábító, bármilyen köntösbe bújjon is.
Lassan leszáll az éj a tyúkólra. Lepihennek a tyúkok, s nyugovóra tér a Kakas is. Ámde a nyugalmat a Róka felbukkanása zavarja meg. A gaz csábító megkörnyékezi a tyúkokat, cselszövéssel próbálja kicsalni őket a biztonságot nyújtó ól falai közül…Vajon sikerül neki?
„Hé, te vörös! Tolvaj, akasztófavirág, briganti! Hordd el magad!
Hallottad? Két percet kapsz, hogy összepakold a ládádat és eltűnjél. És vissza se gyere!”

Berky Gyula – Róka; Horváth Gergő – Kakas; Parrag Dóri – Szőke; Szigeti Panni – Barna; Michna Bogi – Vörös


Molnár Hajnalka és a PirKompánia Tűztánca

A PirKompánia évről-évre újrafogalmazza önmagát, ismét új irányt céloztunk meg, mely nagyszerű csapatmunkát eredményezett, újabb fiatalok kapcsolódtak be, akik részévé váltak az alkotói körforgásnak.

A kompániát tízen alkotjuk. Sok tűz, nagy tér, csillagérintők, akrobatikus interakciók, izgalmas energiák és látványos meglepetések... ((((tűzszoknya, tűzkerék, tissue))))

A Bory-vár csodálatos kertjében tüzek fátyolfényével invitáljuk utazásra a nagyérdeműt, hiszen a tűzben történetek vannak.


EGYÉBB PROGRAMOK

A Kaleidoszkóp Ház (Esztergom)

 

Az esztergomi Kaleidoszkóp Ház 2010-ben nyílt az Eurohíd Alapítvány által működtetve, ma nagyrészt önfenntartó. Tevékenysége nevéből fakadóan több mindennel foglalkozik, kiállítások, koncertek, fesztiválok szervezése mellett hiánypótló szerepe kiterjed tehetséggondozásra, közösségfejlesztésre, nyitott tereket biztosít különböző tevékenységekre , alkotásra, illetve rezidencia programunk is működik pályázati alapon.
Eleinte 2 galériás rendszerben hetente nyitottunk tárlatot, 1 éve a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vár Rondella Galériáját is üzemeltetjük, a házban is koncentráltabban szervezünk kiállítást.
Az Eurohíd Alapítvány elsődleges célja a Mária Valéria híd nyújtotta előnyök kihasználásának elősegítése a Duna mindkét partján, a gazdaság, a kultúra, a környezetvédelem, az egészségügy, valamint a szomszédnépek között kapcsolatok fejlesztése területén.

Kiállításunkon az eddig kifejtett széleskörű tevékenységünkből fotóinkkal nyújtunk bepillantást.

Retextil (Pécs)

A Retextil workshopján az érdeklődők olyan különleges módszerbe kapnak bepillantást, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét.
Ősi kézműves technikákat ismerhetnek meg, miközben megtanulják, hogy lehet később otthon, költségektől mentesen művészeti értékkel bíró használati tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket és berendezési tárgyakat készíteni.

A 2004-ben alapított pécsi Retextil Alapítvány tevékenysége a social design-nak szinte minden aspektusát magába foglalja.
Hiszen a Retextil a 21. század társadalmi és környezeti problémáira érzékeny gondolkodásmóddal olyan komplex termelési rendszert alakított ki, mely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába, egyszersmind egyedülálló technikái segítségével a háztartási textilhulladékból fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat, divat-kiegészítőket készíthetünk.r

Fonalkommandó (Szfvár)

Az öt hölgy alkotta csapat behorgolja a vár oszlopait.
Magukról:
„A fonalkommandót jelenleg 5 horgolni és kötni szerető, a világra nyitott székesfehérvári nő alkotja. mindannyian beleszerettünk a street-art Amerikából indult gerilla-kötős/gerilla-horgolós műfajába, aminek eredeti célja az volt, hogy értékes kézimunkával takarja el a köztéri csúfságokat. ma már nem csak dekorációs elemként, hanem komoly morális üzenethordozó eszközként is használják szerte a világon. Hisszük, hogy Székesfehérváron is sok olyan köztéri elem van, amit ember-közelibbé varázsolhatunk pár hurkolással és amelyekre jobb ránézni, ha a fonalkommandó már arra járt… szívesen vállaltuk a Hírbelebumm Szent János-köz feldíszítésére irányuló felkérését; az itt használt munkákkal pedig feldobtuk a belváros egyes zugait. a fonalakat a saját készleteinkből, a munkát a saját szabadidőnkből vesszük el azért, hogy a végső célt elérjük: mosolygjanak azok, akik találkoznak a bekötött/behorgolt alkotásokkal. sajnos rongálások, lopások előfordulnak; reméljük, hogy kellő kitartással hamarosan elérjük, hogy az utca embere is megérti: szándékunk a mosolyra fakasztás! a fonalkommandó nyitott minden kötni és horgolni tudó aktív gerilla-jelölt csatlakozására.”


FÉNYSZÓRÓ
Méhkas Dia Projekt
l'intérieur de la lumiere
(fény enteriör)

A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő, mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével „belakjuk” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz.

A virtuális épületfestés a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). A terület mára kitört a "belső" térből és a sreet art-ba került át, mint egy helyspecifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (Talpra Magyar Street Art nemzeti trikolor vetítés).

Az utóbbi években a helyszínen „élő festéssel”, mint látványelemmel gazdagítottuk a programjainkat.

2010-től kinetikus elemekkel mozgásba hoztuk a statikus vetítéseinket.

Alkalmanként intermediális vetítésekre is alkalmunk adódik (almásderes lovak vetítése – Aba Napok, Velence-tavi vitorlások vetítése, sípályák vetítése az Alpokba – Puj St. Vincent, Vars), tágítva ezzel a street art határait.

A gyökerekhez visszatérve szcenográfiai environmentet alkalmazva koncerteken, színházi előadások alatt is vetítettünk (16. WOMEX (World Music Expo), Koppenhága, 2010.).

Fő célunk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.