2011.03.26-2011.03.26
1 1=3montázs02.Méhkasaula


1+1=3 montázs2.

https://www.facebook.com/#!/event.php?eid=203135469713475


2011. március 26. szombat 20.h.
A Szabadművelődés Háza
Szfvár, Fürdő sor 3.
A MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület országos felhívást hirdetett meg, a montázs a művészetben, témakörben.
Mottó:
„1+1=3, azaz két vagy több elem együtt egy harmadik, magasabb szintű mondanivalót hoz létre „                  -  Máté Erzsébet -
A felhívásunkra 22 alkotó (ill. csoport) jelenkezet.
12 táblaképpel, 3 mozgóképi projekt, 6 zenei formáció, és 1 irodalmi mű.

A kiállítás április 10-ig látogatható.

Belépő: 800 Ft/diák 500 Ft

MŰSORREND
20:30-21:00 Dzsaton
21:00-21:30 megnyitó + irodalmi és film montázs
21:30-22:10 Pedig Ez Zene (PEZ)
22:30-23:00 Voodoo Allen
23:15-00:00 Yellow Spots
00:00-02:00 Dj-k: Demented | Zöld
02. zárás

Bemutatkozók:
Vizuál:
Állókép:
M.D.P.
Mozgókép:
Fullcolor
Horák Dávid (Pauli)
Vj Nextrál
Táblakép:
Trombitás Péter
Ferenczi Gábor
ifj. Szlávics László
Janda Tamara
Arany Gold Zoltán
Szepesi Imre
Gévai Bálint
Ádám Győző
Nagy Zsombor
Bencze Anna
Varga Renáta
Králl Szabolcs


Audio:
Fullogic (dj set)
Varga Renáta
PEZ
Voodoo Allen
Yellow Spots
Dj Demented
Dj Zöld

Irodalmi:
Bialkó László Gergő
Montázsirodalom/Montázsvers
Rövid bemutatkozás: Bialkó László Gergő, született Székesfehérvár. Újságíró, szerkesztő, blogger. Mizantróp, béta verzióban.

 


Dzsaton

Egy évtizede készít különböző stílusú zenéket számítógépen. Előtte különböző formációkba zenélt. Az After Crying tól a Soma showig. Többségében instrumentális jellegű zenét játszik.

Fényszórók a Varson

A Magyar Extrém Sportclub meghívására a francia alpokban vetítet a Méhkas Dia Projekt.
Hegyek, vetítés, csúszás, spot motion, színes hó, szubjektíve.
Evrioment, foto, vágás: Horák Dávid (Pauli)
Helyszíni mindenes: Szepesi Imre
Önkénte segítő: Levi

Köszönet: Magyar Extrém Sportclub, Naturelle, Red bull


FULLCOLOR
Méhkasból ismert,a várostól pár éve elszakadt emberünk, ezúttal egy magyar fejlesztésű, de nem rendeltetésszerűen használt szoftver és videoprojektor segítségével illeszt a tereptárgyakra élő, mozgó montázsokat.

A PEZ-ről pedig önmaguk:

Két éve alakultunk, a jelenlegi felállásban körülbelül fél éve játszunk.
Stílusunk reggae és tradicionális ska. Volt pár jó bulink a FEZEN-ben,
játszottunk a tavalyi Pannónia feszten, nemrég volt egy jó bulink a
Műhelyben, a Museum Café-ban is játszottunk. Mellék projektünk a PEZ Sound
System havonta lép fel a saját szervezésű JAMAICA EST nevű rendezvényünkön.
 Most készül a második demónk, a koncerten lesz 2 tök új szám és
egy, ami két hete debütált a FEZEN-ben ( Babylon what you want )


Voodoo Allen

A budapesti Voodoo Allen az egyik legrégebbi magyar psychobilly zenekar. A tagokat a 80-as évek elsőgenerációs psychobilly es magyar punk zenéje, a horror-filmek, az emberi hülyeség és deviancia különböző megnyilvánulásai és formái iránti érdeklődés, valamint a részvételükkel zajló bulikon kinyilvánított közös rombolási hajlam hozta össze. A zenekar egyedi – a rockabilly-t és a punkot ötvöző – zenéjéről és szokatlan (Magyarországon egyedülálló módon magyar nyelvű) szövegeiről vált ismertté. Számaik horror-filmek hőseiről, mutáns állatokról, tv-musorok szereploirol és szürreális életélményekről szólnak, mindezt sajátos humorral színezve. A 80'as évek Kozsóját (Fenyő Miklóst) nem kedvelik, a fogyasztásért fellépéseket vállaló Komár Lászlót annál inkább, és a zenélést nem üzleti válalkozásként, hanem önkifejezés gyanánt űzik. A budapesti klubszinteren egyre novekvo nepszerusegnek orvendo brigad a közelmúltban olyan zenekarokkal játszott együtt, mint a Quakes, Washington Dead Cats, a Hillbilly Hellcats, Hangmen, Bloodshot Bill és a Rezurex; a 2007-es ötszámos demójuk elkészítését követően pedig jelenleg első lemezük felvételén dolgoznak.A Voodoo Allen a 2010-es Azfeszt fesztiválon elnyerte a Corvintető-díjat és az utóbbi években külföldön (Ausztria, Csehország), illetve más nyári fesztiválokon (pl. Fekete Zaj) is bemutatkozott.


Yellow Spots

A magát csak "belezős rakkendroll" zenekarként számon tartó, budapesti illetékességű Yellow Spots egy abszurd rock&roll csapat morbid humorú szövegvilággal, nagybőgővel és fúvósokkal. Johnny Rotten fél liter paprikavodka elfogyasztása után szodomizálja Fenyő Miklóst egy ledurrant, szocreál táncdalfesztiválon, az összefonódásból született gyermeket pedig Sade márki művein, Lucio Fulci B-kategóriás horrorfilmjein és Borsodi Bivalyon nevelik. Így születik meg a "belezős rakkendroll", mint elviselhetetlen, dobhártyagyalázó műfaj. Lugosi Béla bekanalaz egy tál gulyást, belövi magának a morfiumot és Yellow Spots koncertre indul. Komár László már nem ilyen bátor. Csak zárt ajtó mögött, fülhallgatóval meri hallgatni a zenekar szerzeményeit, közben nyakkendőt köt és bakancsban táncol a tükör előtt.
"Ezt a zenekart minden anyának meg kell hallgatatnia a lányával!"

A zenekar jelenlegi tagsága:

Schlekman Dániel ('Prof. Schlek') - dobok, vokál
Petrovits Attila ('Szifon') - nagybõgõ
Fenyves Márk - gitár
Ambrózy György ('Aberrált') - ének
Vámosi István - trombita
Ladányi Ádám - harsona
Leposa Balázs - szaxofon

Állandó vendégek:

Sörös Tímea - vokál
Fisher Lilla Adrienn - vokál
Alfréd, az inas
Ferenc, a fegyelmezõ

DJ Demented 1989-ben szabadult az amerikai Napa Állami Elmegyógyintézetből,
ahol az ott fellépő Cramps zenekar előadásának hatására kezdett el
érdeklődni a psychobilly/garage/trash műfajok iránt és az azóta is tartó
szenvedélyének hódolva időközben több száz műfajbeli bakelitlemezt halmozott
fel. A pszichotikus selector/lemezlovas évek óta rendszeres szereplője a
hazai psychobilly zenéhez kötődő eseményeknek (Psycho Nightmare, Dead Cat
Night, Bombariadó! és Rockabilly Psychosis fesztiválok); repertoárja a 60-as
évek primitív garage/trash zenéitől a korai psychobilly és neorockabilly
műfajokon át a surf rock-ig az underground rock'n'roll valamennyi említésre
méltó vadhajtására kiterjed."

Dj Zöld
BOOTLEGEK A LEMEZJÁTSZÓKON
 
A ma esti „csizmaszárba” belefér a ska Beatles zenei montázsttól kezdve (J.STAR-beatles raggae rigby), a Montefiori coctail I feel love (Donna Summer) feldolgozása, a Cream együttes Sunshine of your love remixe Braund Reynolds tolmácsolásán át, szinte mindenféle zenei stílus egyvelege.
A felhasznált zenék magyarázatához, segítségül kérem John Oswald mondatait: " Hajlok arra, hogy az általam felhasznált részleteket elektro-idézeteknek nevezem ....., csak kiindulópontul szolgál a további kommentárnak vagy megmunkálásnak. A zenében, azt hiszem ezek a dolgok egyidejűleg művelhetők. Mindenfélék történhetnek úgy, hogy az idézet önmagaként felismerhető, még ha valamilyen átalakításon ment is keresztül. Ez az a bizonyos elektro-idézés amikor a forrás még felismerhető. Elektro-idézés, ha elektronikusan behozol valamit, és plunderphonics, hogyha kavarsz az idézettel."
Plunderphonics - a plunder (kifoszt, kiraból, megdézsmál) és phonnic (hangbéli, fónia) szavakból John Oswald alkotta szókapcsolat.

Táblakép:

ifj. Szlávics László

Ifj. Szlávics László szobrászművész, Ligeti Erika-díjas, Ferenczy Béni-días éremművész, Budapesten született 1959-ben. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett 1977-ben. Művészeti tanulmányait magánúton folytatta tovább, édesapja id. Szlávics László ötvös- szobrászművész és Makrisz Agamemnon szobrászművész irányításával.
1975 óta 15 országban, több mint 260 csoportos kiállításon mutatták be alkotásait, ahol számos alkalommal, díjjal tüntették ki. Az egyik legutóbbi elismerés az Art Medal World Congress FIDEM XXX, (Colorado-Springs, USA) kiállításán kiadott két díj egyike, Honorable Mention. Ma már szinte minden jelentős hazai és több nemzetközi tárlat állandó résztvevője. Huszonhét önálló bemutatkozása volt itthon, valamint Németországban és Ausztriában. Alkotásai megtalálhatóak számos gyűjteményben, többek között: Iparművészeti Múzeum, Budapest; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest; Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet, Leiden (NL); „Basis” School of Sculpture Art Medal collection, Ein Vered (IL); Centro Dantesco, Ravenna (I).
Munkásságát több lexikon, önálló kötet és katalógus ismerteti. Műveiről teljes áttekintés látható és néhány önálló tanulmány olvasható az interneten, www.szlavics.hu címen elérhető honlapján.

Ádám Győző

Csak egy pár sor magamról.

Lassan két éve foglalkoztat a fényképezés.
Főiskolai újságba készítünk riportokat és az ehhez kaocsolodó képi anaygot
én biztosítom.
Egyébként rengeteg hobbim, van, ahol mindig adódik alkalom egy jó lövésre
(siklóernyő, lovaglás, sziklamászás stb.)


Králl Szabolcs
1979-
Tervezőgrafikus, képzőművész, 1979-ben született Budapesten. Tanulmányait a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola / Grafika, a Népszabadság Oktatási Központ / mozgóképgyártó, illetve a Képzőművészeti Egyetem / Tervezőgrafika szakán végezte. 1995-97-ig tagja/alapítója a President's Palace nevű vizuál-csoportnak, mely az ország egyik első, Lovebarrikád néven futó technoparty sorozat díszleteit, vetítéseit készítette. A csoport feloszlása után képzőművészeti és tervezőgrafikai tevékenységbe kezd, általa print-montázsnak nevezett kollázsokat, assemblage-okat, objekteket készít. A print-montázs lényege a számítógépes print bevitele a hagyományos technikákkal előállított műtárgyba, növelve ezzel a vizuális kifejezés határait. Első önnálló kiállítása ezen a címen volt látható a Gödör Klubban 2008-ban, előtte a Drótanya fesztiválon szerepelt ugyanitt pl Koroknai Zsolttal közösen. Képeire/objektjeire jellemző a 90-es évek külvárosi indusztriális világ, gyártelepek, az ipari enyészet, Jasper Johns, Rausenberg valamint az illusztrátor Dave McKean hatása. 2009-ben a rendszerváltás 10 éve tematikában a Friss Galéria díjazottja, a kiállítás turnézik több külföldi intézetben. 2007-ben Magyar Alkotók Országos Egyesülete a legjobb diplomamunka díját kapja meg az egyetem Tervezőgrafika szakán.

Arany Gold Zoltán

A konceptuális művészet (ismét divatos public art felhanggal) ezen remeke Arany Gold Zoltán pályaműve. Az alkotó egyesületünk és a Fehérvári Művészek Társaságának tagja, fotós, függetlenfilmes, képző és tetováló művész.

A debreceni Megyesi Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai:
- Nagy Zsombor
A püspökladányi fiatalember első bemutatkozása a montázs témakörben.
-Bencze Anna
A debreceni középiskolás első bemutatkozása a dunántúlon.

Janda Tamara

A volt Tópartis diák egyéni technikával és látásmóddal dolgozik. Alkotása illeszkedik a nálunk bemutatott „sorozatához”.

FÉNYSZÓRÓ
 Méhkas Dia Projekt
A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és bel térben egyaránt. A vetített diakép, akár mint ezüstalapú diafilm kocka, akár mint preparált, vagy szendvicsdia a diaporáma technikáját alkalmazza, fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain un. „tapéta” jelleggel. Az utóbbi pár évben a festett üveg miniatűrök dominálnak az alkotásaink között. A virtuális épületfestés, a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette).A terület mára kitört a "belső" térből és a sreet art-ba került át, mit egy hely specifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (Iszapkárosultakért est – Vörösmarty Színház).
Fő célunk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.