2011.05.21-2011.05.22
13. JAM-BORY-VÁRMéhkasaula

viszhang

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_84506

https://www.facebook.com/#!/event.php?eid=207862702574676

képek:

https://www.facebook.com/#!/pages/M%C3%A9hKasAula/209855099027595

 

2011.05.21. 16:00 óra
13. JAM-BORY-VÁR


A MÉHKASAULA és a BORY-VÁR közös rendezésében
Székesfehérvár, Máriavölgy 54.
Belépő: 900 Ft
(12 éves kor alatt ingyenes)
Esőhelyszín: A Szabad Művelődés Háza (Fürdősor 3.)

MŰSORREND:
 
16:30 óra Vaskakas: Bob és Bobek
Bábjáték / Napsugárkert

18:00 óra Megnyitó / 100 oszlopos udvar
Kovács Andrásné a Bory család képviseletében megnyitja az estet.
(bólé, tea és teasütemény)
Közben: Szabó Attila spanyol szerenád (klasszikus gitár)


18:30 óra GRABANC koncert / 100 oszlopos udvar
20:00 óra Meseváros (pixel animáció) / Vagyóczki terem

20:30 óra colorStar koncert / 100 oszlopos udvar

22:00 óra VAGAMUNDO / a vár egész területén


Egyéb programok:
Antik korongok gramofonról – Arany Gold Zoltán gyűjteményéből

Vagyóczki terem:
Nádi Boglárka és Arany Gold Zoltán kiállítása

Elefántos udvar: dj elf és a suefó


Sötétedéstől a vár egész területén: FÉNYSZÓRÓ
 Méhkas Dia Projekt

23:00 óra Fesztiválzáró party (klub udvara) dj-k: elf, zöld, lada

A Bory-vártól az Alba Volán különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba.
Rövid ismertető a programokról:

VASKAKAS bábelőadás:

BOB ÉS BOBEK
- Bábjáték -
 
Dramaturg: Fábián György
Zeneszerző: Ágoston Béla
Tervező, rendező: Bartal Kiss Rita (Blattner-díjas)
Előadja: Szúkenyik Tamás

Élt egyszer egy furcsa nevű varázsló, úgy hívták: Próbáldky. Ha egy főtérre vagy piactérre vetette a jószerencse, kiáltozni kezdett:
”Tessék csak, tessék! Művészetemet csodálta már a távoli Csokisztán és Blablakán pasája is! Kardot nyelek, tüzet hányok! A cilinderemből meg bármikor elővarázsolok két híres nyulat: Bob és Bobek urat!”
Ám egy szeleburdi napon, a két híres nyúl kezébe került a varázspálca…

Tartsatok velünk félresikerült madáretetőt építeni, és bankrablót fogni!

Szabó Attila : spanyol szerenád

"Szabó Attila egy szál gitáron Tarrega, Albeniz, Villa-Lobos, Lauro, Morel zenéivel forró spanyol és dél-amerikai hangulatot teremt a várban. Népi dallamok, tüzes táncritmusok, és egy kis melankólia a gitár őshazájából. Illetve Erdélyből származó népdalokat is megpendít saját feldolgozásában."


GRABANC

A Grabanc zenekar 2005 októberében alakult Ihász Péter (gitáros), Alberkovics Péter (dobos), és Tasi Csaba (basszusgitáros) kezdeményezésére. A formáció 2007 áprilisában adta első önálló koncertjét a budapesti Filter Klubban,
majd belépett a zenekarba még egy tag, Turcsoki Péter (FX, midi) személyében.
2008-ban kiegészültek Sági Katával (fuvola) és Gimesi Szabolccsal (doromb). Első saját kiadású felvételük két éve jelent meg. Egyik legnagyobb sikerüknek tartják, hogy 2008 decemberében bejutottak a Borsodi Zenei Fesztiválok tehetségkutató döntőjébe.
A Grabanc együttes zenei palettája széles. Doromb, dob, basszus, gitár, fuvola, és effektek… Skatulya: nincs. Kompromisszum: nincs. Groove: maximum.

Tagok:
Alberkovics Péter: dobok
Tasi Csaba: basszusgitár
Ihász Péter: gitárok
Turcsoki Péter: számítógép, effektek
Gimesi Szabolcs: doromb
Reményi László: szaxofon


colorStar

A pop- és rockzene hangszeres eszközeivel, de annak dalformára épülő hagyományos struktúrájával szakítva, a modern elektronikus tánczenén felbuzdulva, és a 90-es évek pszichedelikus zenei színterének virágzásán felbátorodva született meg 1996-ban a colorStar. A cél egy műfajokon felülemelkedő saját zenei formanyelv és munkamódszer kialakítása volt. Az elektronikus zenére épülő partykultúra, valamelyest annak ősének tekinthető pszichedelikus-rock izgalmas fúziós lehetőségei, továbbá egy ma már kezdetlegesnek számító dobgép megvásárlása jelentette a kiindulópontot a kísérletezés elkezdéséhez. A colorStar kezdetben hosszan ívelő folyamatokat hozott létre, amiben az itt-ott felbukkanó ének, vagy bármilyen effektezett emberi hang a közös improvizációkra épülő kollektív zeneszerzés folyamatában csak mellérendelt elemként jelent meg, néhol csak fűszerként, néhol meg az adott hangulatot további asszociációs lehetőségekkel gazdagítva. A colorStar-módszer alakulásával ezek az alapvetően nonverbális énektémák némi nyelvészeti-utómunkával számos esetben kezdték hagyományos dalnak álcázni magukat.
A cS utazásai és útkeresései során különféle műfajokkal és stílusokkal találkozott és barátkozott, de egyikkel sem azonosult teljesen. Egy drum and bass kísérlet után sem lett d'n'b zenekar, ahogy egy világzenei kísérlet után sem lett etno, vagy folkzenekar. A cS a különböző műfajokat és hatásokat magába,
illetve egymásba olvasztja, miközben megőrzi saját stílusjegyeit, ezáltal valósítva meg a nevével fémjelzett színességet.
A zenekar tagjai:
Keleti András - gitár, ének
Farkas Zoltán - dob
Szalay Péter - gitár
Szinovszki Márton - keyboard, sampler
Vendégek:
Soós Tamás Csonti  - saxofon, fuvola, doromb, ének
Somogyi Ferenc - basszusgitár

 

Vagamundo Zsonglőr és Tűztánc Egyesület

Az egyesület célja, hogy az emberek ne csak a cirkuszban, színházban, hanem bárhol megismerkedhessenek a zsonglőrködés világával.

Tagok:
Mihályi Tibor: – diabolo, labda, buzogány, kontaktlabda, tüzes hosszúbot, tüzes dupla rövidbot, tűzfújás, poi, monocikli
Csurai Dóra: – poi, angyalszárny, legyező
Csizmadia Eszter: – poi, angyalszárny, legyező, dupla bot, labda
Grigoliát Boglárka: – poi, angyalszárny, legyező, rövidbot
Major Tibor - diabolo, tüzes hosszúbot

LEMEZPÖRGETŐK:
Arany Gold Zoltán
Időutazás gramofonlemezekkel: korabeli dalok eklektikus válogatása a múlt század elejétől a hatvanas évekig, a jazztől a táncdalig, bordaltól az operáig egy antik svájci gramofon sercegő tűje alól, nagyrészt magyar Qualiton- bakelitekről. Régi magyar filmzenék, tangók, szambák  sem  kizártak,   de  megszólalhat Ákos Stefi, Karády, Myrna Bell, vagy  akár a  pancsoló  kislány  is  pontosan úgy, ahogy akkor hallgatták őket. Áramszünet nem határoz.

 

Dj elf
Elf a vár hangulatához és a két másik dj-hez mérten a könnyedebb, lassabb
zenék felől közelít. A már megszokott eklektikus, jazzoid zenéket, lötyögős
nudisco-val ötvözi majd. Az afterparty-n inkább a pörgősebb funkbreak-et és az újdiszkót hozza egy kalap alá.

Dj suefo
Zenei mindenevő, kedvenc csemegéit a downtempo, a hip-hop, a jazz, a funk, a soul és a világzene területéről gyűjtögeti. A Vono Box és a Savages Y Suefo zenekarok tagja, a Goulasch Exotica turné DJ-je. 1997 óta aktív DJ, 2001 óta a Tilos Rádió munkatársa, a Mana Mana című műsor szerkesztője.


Penguin Sound System
Dj Zöld aka Penguin Sound System 1978-óta gyűjt lemezeket, és lemezgyűjtőből vált dj-vé a 90-es évek elején, amikor a partikultúra kialakult hazánkban. Szenvedéllyel teli, sajátos, eklektikus stílusát sokan kedvelik. Szettjeibe előszeretettel csempész részleteket, dalokat magyar lemezekről, ezáltal adva sajátos ízt előadásainak. A hagyományos dj technikát kedveli, a számokat legtöbb esetben teljesen lejátssza.
A stílusok orgiája van, akit magával ragad, s akad, akit felháborít. Ugyanígy a kommercionális zenék használata is néha hasonló reakciót vált ki a hallgatóságban. De számára fontos a jó zene, és nem zavarja, ha az népszerű.

Lada
A fiatal dj az elektronikus zenék helyi képviselője. Ladát 2005-ben szédítette el a tört ütemek világa. Első nagy kedvencei a drum and bass keményebb vonalába tartozó előadók voltak, mint például a Bad Company a Concord Dawn vagy az akkor még igen csak nem mainstream zenét író Pendulum. Ahogy teltek az évek ez az ízlés kicsit átformálódott, a könnyedebb, illetve bulizósabb zenék felé kezdett el kacsintgatni. Lemezjátszók mögé először egy jó barátja révén került, és ahogy szokták mondani, ottragadt. Első lemezeit 2009 év végén vette meg a
dnb bulizósabb, de bugyutább világából, azóta már inkább a lágyabb,
muzikálisabb darabokat részesíti előnybe, de megtalálhatóak minimalistább,
illetve jungle lemezek is a táskájában.


EGYÉBB PROGRAMOK

Nádi Boglárka és Arany Gold Zoltán kiállítása.

Egyesületünk két alkotója most közösen mutatkozik be grafikáikkal a közönségnek.

Meseváros – pixelanimáció

A Méhkas Dia Projekt kisfilmje Székesfehérvárról, ahogy a vetített képeken keresztül látják a várost. Az utóbbi évek vetítései 5 perces opusokban.


FÉNYSZÓRÓ
Méhkas Dia Projekt
A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekbe egyaránt. A vetített diakép, akár mint ezüstalapú diafilm kocka, akár mint preparált, vagy szendvicsdia a diaporáma technikáját alkalmazza, fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel. Az utóbbi pár évben az üvegfestés dominál az alkotásaik között. A virtuális épületfestés a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). A terület mára kitört a "belső" térből, és a sreet art-ba került át, mint egy helyspecifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (pl. Iszapkárosultakért Est – Vörösmarty Színház).
Fő célunk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.