2010.09.24-2010.09.24
A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN A MÉHKASAULAMéhkasaula

A Kutatók Éjszakáján a Méhkas Dia Projekt
Veszprém, Pannon Egyetem, A épület
2010.09.24. péntek 19h - 23h.

19-20h Dia workshop: minden érdeklődő elkészítheti saját diáját az A épület megvilágításához, A épület előtere
 
20h-tól folyamatosan: Fényszóró és Evening Lounge - MéhKasDiaProject architekturális vetítése az utcafronton, Dj Zöld (Penguin Sound System)
A Fényszóró projekt az A épület diákkal történő megvilágítását, "befestését" jelenti, amely a MéhKasDiaProject közreműködésével több mint 20 diavetítővel valósul meg. Zeneileg az ide illő stílusok (lounge, easy listening, nu jazz, szoft elektro, deep house, ambient, dub, stb.) gyöngyszemeiből válogat a Méhkas dj-je, Zöld az A épület előtt.
 
Eső esetén a teljes program az A épületben kerül megrendezésre, fény-enteriőr projekttel.

Méhkas Dia Projekt (M.D.P.)
l'intérieur de la lumiere
(fény enteriör)

A dia projekt a party kultúrából a steet art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és bel térben egyaránt. A vetített diakép, akár mint ezüstalapú diafilm kocka, akár mint preparált, vagy szendvicsdia a diaporáma technikáját alkalmazza, fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain un. „tapéta” jelleggel. A virtuális épületfestés, a vizualitás régi/új médiumaként a szcenográfiai elemeket kiviszi az emberek közé (a „scaenographia” többek között a római villák falfestését is jelentette). Ezzel a területtel egyáltalán nem, vagy csak elvétve búvópatakszerűen foglalkoznak az elemzők, pedig sok projekció születik világszerte.
A terület mára kitört a "belső" térből és a sreet art-ba került át, mit egy hely specifikus művészeti irány, néhol public art, politikailag letisztított megjelenéssel (Országház nemzeti trikolorba öltöztetve).
Fő célunk a csírázó intellektuális street art avangard beépítése a meglévő kortárs képzőművészeti kontextusba.
Középületek fényfestészeti dekonstrukciója, a kortárs posztkonceptualizmus egyik irányzata, a modern urbánus absztrakciós folyamaton belül.
A terület érdekessége, hogy a helyspecifikus (intézménykritikus) művészeti megnyilvánulást épp manapság csalogatják be a kiállítótérbe (Múzeumok éjszakája - Veszprém, Dubniczay palota külső és belső megvilágítása). 

Penguin Sound System (dj zöld)
Dj Zöld aka Penguin Sound System 1978-óta gyűjt lemezeket és lemezgyűjtőből vált dj-vé a 90-es évek elején, amikor a partkultúra kialakult hazánkban. Szenvedéllyel teli, sajátos, eklektikus stílusát sokan kedvelik. Szettjeibe előszeretettel csempész magyar lemezekből részleteket, dalokat, ezáltal sajátos íze van előadásainak. A hagyományos dj technikát kedveli, a számokat legtöbb esetben teljesen lejátssza.
A stílusok orgiája – amit képvisel – van akit magával ragad, van akit felháborít. Ugyanígy a kommercionális zenék használata is néha hasonló reakciót vált ki a közönség soraiban. De számára fontos a jó zene és nem zavarja, ha az népszerű.