2010.09.20-2010.11.20
VII. Fehérvászon Függetlenfilm FesztiválMéhkasaula

VII. FEHÉRVÁSZON FÜGGETLENFILM FESZTIVÁL
2010. november 19-20.

A Szabadművelődés Háza
Székesfehérvár, Fürdősor 3.

Nov. 19. péntek 18.00-22.00
A belépés ingyenes!
18.00-18.20 A Kistitanik filmkészítő műhely filmjei
18.20-18.40 Az Animono animációs filmkészítő műhely filmjei
18.40-19.00 A Hang – Szín – Tér animációs műhely filmjei
19.15-20.30 Káldy László filmjei
20.30-22.00 Válogatás az 57. ORSZÁGOS FÜGGETLENFILM FESZTIVÁL programjából

Nov. 20. szombat 14.00-20.00
A belépés ingyenes!
14.00-18.00 MAFSZ  filmvetítés
Válogatás az 57. ORSZÁGOS FÜGGETLENFILM FESZTIVÁL programjából
18.00-20.00 Káldy László filmjei
20.00 Közönségtalálkozó Káldy Lászlóval
 Moderátor: Gyimesi Edit

20.00-02.00 MÉHKASAULA EST
Belépő: 800 Ft (diák 500 Ft)
21.00-22.00 FEHÉRVÁRI FILMESEK (RÖVID)FILMJEI 10.
22.30-23.30 Syntax Cinema Orchestra koncert
23.30-02.00
Fesztiválzáró táncest
Méhkas dj-k

Pár szó a múltról, jelenről és a jövőről

1998 őszén hirdettük meg először a Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei programot, így kívántunk bemutatkozási lehetőséget biztosítani a városban élő független filmeseknek. Akkor három alkotót kértünk fel, és az ő munkáikat láthatta a közönség.
2000 októberében rendeztük meg a második alkalommal a F.F.(r)F-t. Erre már felhívást írtunk ki, amire kilenc alkotó jelentkezett. Két évvel később tíz filmes alkotó 14 rövidfilmje futott a vásznon.
2004-ben már három naposra bővült a program, így egy kisebb fesztivállá alakult át, s Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál címmel hirdettük meg, a Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei azóta ennek a rendezvénynek a részét képezi.
Felkértük a Székesfehérváron időközben kialakult filmes műhelyeket egy közös bemutatkozásra. A Kodolányi Vizuális Alkotóműhely és a Hang-Szín-Tér Mozgókép Műhely bemutatkozása volt az első napon. Másnap a F.F.(r)F. vetítésen 17 filmes munkáit vetítettük.
Ettől az esztendőtől kezdve, a fokozódó érdeklődésre és a mozgóképes alkotók aktivitására való tekintettel, évi rendszerességgel jelentkezünk fesztiválunkkal és benne a fehérvári rövidfilmekkel. Időközben nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki a Magyar Független Film és Videó Szövetséggel (MAFSZ), a székesfehérvári filmek egyre fontosabb részét képezik a szövetség szemléinek.
2005 októberében 54 rövidfilm (és egy diafilm) futott a vásznon a két nap alatt.  Ebből 32 volt fehérvári alkotás, a többit a meghívott budapesti vendégek műhelyéből válogattuk.
2006-ban 57 film pörgött, a fesztiválon. Kiemelt program volt a MAFSZ 75. éves jubileuma, aminek apropóján egy kiállítást rendeztünk, és vendégül láttuk a szövetség vezetőségét is.
2007-ben 68 filmet válogattunk be a fesztiválra, és a jól bevált recept szerint állítottuk össze programot. A 2006-2007 év legjobb független filmjei mellett - az elmúlt 76 év legjobb magyar független/amatőr filmjeiből vetítünk egy átfogó válogatást, felhasználva a MAFSZ archívumának gyöngyszemeit. Vendégül láttuk továbbá Csáki Lászlót, aki képregény - kiállítását kísérte Székesfehérvárra, és természetesen egy csokorra való filmet is megnézhettünk tőle.
2008-ban vendégül láttuk a Buharov testvéreket, akiktől levetítettünk 11 filmet, az 55. MAFSZ szemléből 34 filmet válogatunk be, s még 12 fehérvári filmet vetítettünk le.
Tavaly az animono filmes műhelyel bővült a fehérvári lista. A szegedi Szuper 8. Nemzetközi Filmfesztivál mutatkozott be, a MAFSZ-on és a lokális alkotókon kívül.
Egyesületünk egyik legfontosabb sikerének könyveljük el ezt a programsorozatot, mely rangos filmes alkotókat mutatott be az elmúlt évek során.
Ezt a folyamatot szeretnénk folytatni, és a jövőben is szeretnénk bemutatkozási lehetőséget biztosítani a klasszikus és modern technikával alkotó amatőr, független és profi filmeseknek.

A fesztivállal szeretnénk motiválni a városban élő ill. a városhoz kötődő vizuális alkotókat színvonalas filmek készítésére, s bekerülni az országos jelentőségű, filmes kultúrát hirdető programok sorába.
MAKE
A fesztiválhoz mindenkinek jó szórakozást kívánunk!

RÉSZLETES PROGRAM

2010. november 19. péntek
18.00- 18.20 A Kistitanik animációs műhely filmjei

A kis filmesek:

Bácskai Bettina, Schlett Orsolya, Somos Bence, Kasnya Csanád, Illés Áron, Suhaj Áron, Nónási Anikó, Kovács Nelli, Burcsik Dóra, Nógrádi-Szabó Anna, Borbás Krisztina, Tóth Levente, Tóth Ágoston, Varga Benedek, Varga Kristóf, Láng Sándor, Kemény Alex, Mészáros Eszter.

23 egyperces film az elmúlt 3 évből:

Bánat, Csavargó, Csoda az élet, Fallabda, Fogocska, Gombolok, Villámmesék, Nagyvárosi élet, Narancspillangó, Székcsúszás, Szeretet, Szmog, Varázspapucsok, Bírjuk cérnával, Cicababák, Csuszkamóka, Évszakok, Foci –cipő, cipő-foci, Kockafilm, Köszönjük, Labdacsúszka, Szemét, Vizisport

18.20.-18..40
Az Animono animációs filmkészítő műhely filmjei

A műhely archívumából előkerült filmetűdök, és az  az Öreghegyi Művelődési Házban tartott nyári táborban készült filmek mellett a 9-10 éves gyerekekből álló csoport legújabb munkáikat mutatják be a Fehérvászon közönségének.

 Hétköznapi Superman – a mindennapok apró problémáinak megoldásában segít az arra rászorulóknak.
készítették: Hajdú Viki, Kovács Franciska Flóra

 Galaktikus kaland – az ANIMONO tagjai különös-kalandos űrutazása
készítették: Arató Kristóf, Drávucz Máté, Gimesi Bojta, Herendi Zsolt Balázs, Hun Balázs, Kovács Franciska Flóra, Péter Noémi Zsuzsanna, Tóth Ágoston

18.40. – 19.00. A Hang – Szín – Tér animációs műhely filmjei

Három évfolyam munkáit mutatja be most az iskola, melyek közül egy 2010 tavaszán, kettő pedig 2010 őszén készült.

I'm a Superstar (2:54) (2010-2011 tanév) 9b
Szabadfogású pixillációs gyakorlat, mely bármely hiperaktív kilencedikes mozgásigényét fedezni képes.  Az operatőri munka és a vágás is a gyerekek feladata.

Bodajki lények (2:48) (2010-2011 tanév) 10b
Bodajk utcáin furcsa lények ütötték fel a fejüket a 10.b-s animációsok munkájának köszönhetően.  

Progresszív Nyulak (1:18) (2009-2010 tanév) 12b
Régivágású metálos nyulak kíméletlenül a húrok közé csapnak.

19.15-20.30 Káldy László filmjei
http://www.freeweb.hu/kaldyfilm/index.html
Kapitány (1981, 16 perc)
Lakatos Jánost mindenki csak Kapitánynak szólította az Alsó-Tiszavidéken. Valójában ő egy csavargó volt, egy vízi csavargó. Tavasztól őszig kint lakott a Tiszán, egy vízen úszó kis házikóban. Leginkább a strand meg a csárda körül „tevékenykedett”. Naphosszat hallgatta a rádióját, abból tudta mi újság a világban és meg is volt róla a véleménye.
A mindszenti kisrév gondnoka (2009, 32 perc)
Balog Ferenc, Káldy László, Péter László
Dzurczik Péter a mindszenti kisrév önkéntes gondnoka szereti, ha kamerázzák.

Előítélet nélkül (1981, 21 perc)
Két magyar származású kanadai sztriptíztáncosnő portréja.
20.30-22.00 Válogatás az 57. ORSZÁGOS FÜGGETLENFILM FESZTIVÁL programjából

Igor és Ivan Buharov, Vasile Croat: Jancsika és a libuskák 5 perc
A libák Jancsikának szót fogadtak, szavait megértették. Ezért szerette Jancsi a libákat, az értelmükért.

Király Tamás, Deák Péter, Szurdi András: Az Alef labirintusa 29 perc
Egy erdő, ahol hetekre lemegy a nap, egy gombakutató, aki különös gombát talál, egy régi könyvekkel házaló idegen, és egy lassan kibontakozó bűntény részletei…

Kalász József: A szabad-kőműves 23 perc
"A Bugaszegi Téglagaléria építője megnézi, hogy nem cseppent-e májter a szandáljára."

Géczy Dávid¬: Stricik 29 perc
Chicago, az öregedő strici munkahelye az utca. Harmadmagával, egy folyton idegbeteg futball-huligánnal és egy markecolós romával árulja az éjszakai pillangókat. De ez a nap más, mint a többi: az utolsó a vállalkozás életében.
2010. november 20. szombat
14.00-18.00 Válogatás az 57. ORSZÁGOS FÜGGETLENFILM FESZTIVÁL programjából
14.00-15.10
Nagypál Orsi: Paktum 17 perc
Paktum. Egy titokzatos rúdtáncosnő és egy férfivá váló fiú találkozása egy lepukkant budapesti sztrip bárban meglepő fordulatot hoz, amikor felismerik egymást a “civil” életükből. Vajon meg tudják-e úszni a kínos leleplezést?

Eged Dávid: Dirt 30 perc
Egerben, 5 éve épülő dirt pályát bemutató dokumentumfilm. Hosszú beállítások, nyugodt kameramozgás, lassúság jellemzi a filmet. Portrékban mutatkoznak meg a pálya építői és karbantartói.

Breier Ádám: Cathrine Magánélete 15 perc
Éva tizenkét évesen próbálgatja bimbózó szexualitását. Szerepet játszik. Kihívóan, gyermeki gátlástalansággal, nem érzékelvén a határokat és a veszélyeket. Egy nyárvégi kerti partiról hazafelé azonban üzeneteit félreérte és férfi.

Németi Fanni: Egyszer volt 3 perc
Animációs rövidfilm, mely a párkapcsolati kötelékek allegorikus képén keresztül vizsgálja egy kapcsolat felbomlásának esetét.

Odegnál Róbert: Dezertőr 4 perc
Mi az igazi dezertálás? Rövidfilm a háborúról és egy virtuális szemüvegről.

15.20-16.20

Badits Ákos: Juliska 9 perc
Hol volt, hol nem volt, ahol az agyonnyomott giliszta szárad, ahol a szürreális burleszk és a népmese együtt hálhat, ott élt egy szép lány, Juliska. Izzó erdő, hívogató hegedűszó, banya átka, s annak iszonytató háza, fába elzárt, szomorú herceg, kit csak e virágszál menthet meg. Szép Juliska, jaj, kedvesem, boldogan élsz-e, míg meg nem...

Podányi Dániel: Messze, túl 4 perc
Egy kisfiú érdeklődően felfedezi fel a kert rejtett zugait, viszont kíváncsi arra is, mi van a félig nyitott kertkapu másik oldalán.

Zsupkó László: Factory 3 perc
Napjainkban fontos tevékenységgé vált testünk folytonos alakítása. Ez az egészséges életmód célkitűzését átlépve, többek között hiúságból vagy a média hatására egyfajta luxushobbivá alakult. Filmem egy rózsaszínű gyárban játszódik.
Kotnyek István, Szabó Zsigmond: A mester időnként átfesti tájait 10 perc
Korunk túlpörgetett életritmusát határozott társadalomkritikával illető képsorok.

Stekovics Anna: Valamit tettek 2 perc
Ha elmondani nem tudod, csináld meg filmen! Csak előtte nézd meg, mit itatnak veled! (kísérleti etűd)

Simonyi Balázs: TOUR 9 perc
Anti földmérő és megszállott hobbibiciklista. Arról álmodik, hogy egy nap majd végigteker egy 183 kilométeres hegyi szakaszt, ahogy a Tour de France kerékpárosai…

Németi Fanni: Vizuális zenei átiratok három variációra 5 perc
Hagyományos technikákkal készült animációs kísérletek a zene vizuális nyelvre való átiratára absztrakt képek formájában. Három zeneszám, három forma, három hangulat.

Csuja László: Foszfor 15 perc

16.30-18.00

dr. Százados Miklós: A Tüke Fenomén 84 perc
A film fő helyszíne és tárgya Pécs. Alkotóinak célja: civilként pozitív nyomot hagyni 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosáról mások épülésére, okulására. No meg a szórakoztatási / szórakozási vágy is munkált persze bennünk...

Ágói Krisztina: Ez titok az ilyesmi… 8 perc
Hímzett valóság; animációs-dokumentumfilm arról, hogy a falvédők annyira kedvesen bárgyúk, hogy már szépek, a leges legszebbikek, és arról, hogy ezek szemtanúi voltak mindannak, ami titok... az ilyesmi...

18.00-20.00 Káldy László filmjei

Kocsma televízió (2000, 20 perc)
Elhatároztam, hogy kis falumban létesítek egy Falu Televíziót. A filmben arról faggatom az embereket, mit szólnak ehhez. Az ötlet ugyan kudarcba fullad, de a helyzet mégsem reménytelen.

Rózsi, rózsi, mi bajod? (2003, 12 perc)
Rózsinak csupán az a baja, hogy az ura gyakran eljár a kocsmába, és magára hagyja őt. Mikor végre hazajön, nem veszekszik vele, csak nem szól hozzá.

Hosszú téli estéken (1999, 22 perc)
"Hosszú téli estéken - ahelyett hogy nézem azt a hülye kurva televíziót - azzal szoktam elütni az időt, hogy a lakásomban lévő kedvenc tárgyaimról felvételeket csinálok."

A robogós ember (2000, 22 perc)
A robogós ember az én vagyok. De ami némileg bonyolítja a dolgot: az is én vagyok, aki ezt a filmet a Robogós emberről, vagyis saját magáról csinálja.

Santó és a többiek (2008, 25 perc)
Santó a német vándorcirkusz 15 éves bohóca: ”Ez az élet enyém apa meg az anya. Az enyém élet akkor kezdődik, amikor elmegyek innen. Az enyém életet akarok csinálni.”

Jaj már megint?! (2004, 6 perc)
Miklós bácsi – 83 éves – gyakori vendég a falusi könyvtárban. Most is éppen könyveket hoz vissza, majd benéz a kis szobába, ahol a gyerekek számítógépen játszanak. Miután a gyerekek a számítógép mellett magára hagyják, az öreg egy szakszerű mozdulattal felmegy az internetre...

19.30 Közönségtalálkozó Káldy Lászlóval
 Moderátor: Gyimesi Edit

Fehérvári filmesek (rövid) filmjei 10.
20.30-22.00

Győző Ákos: Álomjáró 8 p
Filmemben egy fiatal életét, reggelét szeretném bemutatni, aki különösebb célok nélkül éli az életét. Véleményem szerint, ha az embernek, a fiataloknak nincsenek hobbijai, céljai, az egy út lehet a depresszió és a legális, illetve illegális drogok használatához. A könnyűdrog használata, a filmben csupán egy szélsőséges kép. Ugyanúgy, ahogy a vallás is csupán egy tipizált kép, ami már az évezredek során millióknak mutatott kiutat a reménytelenségből.
A film két fő jelenetből áll, a valóság, amit meleg színek segítségével egy barátságos képet mutat. Mégis a mozgások és a széles kis tótálokkal szerettem volna unalmassá tenni. Illetve ezzel ellentétben egy hideg kép, ami a gondolati síkot hivatott bemutatni.
Főhősünk egy átlagos családi körülmények között élő fiatal, aki mégis ridegnek találja a világot, nem találja a helyét, és egyedül érzi magát. A film második felében, a virág és a bogár képe szeretné azt jelképezni, hogy vannak, akik a legkisebb rosszat is megtalálják a színes világban, és nem képesek meglátni a szépséget.

Acsai Ferenc: Ítéletnap 30 p
A 2010-es országgyűlési választások első fordulóját megörökítő, trágár dokumentum-szatíra.

Navarette Ádám: Diótörő analógia 4 p
Pixelanimáció.

Becze Dóra: Fogócska 4 p
A hódítás művészete, úgy ahogy ma már nem láthatjuk.

Becze Dóra: Plastiswing 2 p
A ritmus az élet, a swing, ami éltet: 20-as, 30-as évek. (A végén egy táncra kérlek.)

Gévai Bálint: Celebek pózolnak 2p
Az Aba napok vendége volt a Salföldi Kopjások hagyományőrző egyesület. Somogyi Győző kapitány engedélyével bevetítettük az almásderes lovaikat, amiből egy pixel animációt készítettünk.

Gévai Bálint: Gyár Fesztivál 3p
2010 Miskolc, kisfesztivál az elhagyott gyárban.

Gévai Bálint: Fényszórók 3 p
Írásvetítő animáció; látvány elvű zenére vágott fényfestés.

22.00
Syntax Cinema Orchestra koncert

Nagy Krisztián Tódor - kompozíció, gitár, modulált lúpolt beszéd, hörgés, orgona, kalimba
Vereb Szabolcs -  szaxofon, tárgyak
Nagy Péter - nagybőgő
Badics Márk - dob, wind gong, vihardob, tibeticsengő, csengő
Palatinszky Márton - basszusklarinét, metallofon, szoprán szaxofon
 koncertműsor:
 Chaplin: A bajnok (30 perc verzió)
Vj montázs filmklasszikusokból + zene (kb 60 perc)

23.30
FESZTIVÁLZÁRÓ TÁNCEST

Penguin Sound System (Dj Zöld)
Elf     

 VENDÉGEINK:

Kistitanik Animációs Műhely
Három évvel ezelőtt kísérleti jelleggel, nyári alkotótáborban indult útjára a Munkácsy Mihály Általános Iskola új műhelye. Itt "fertőződött" meg az a kis csoport, amelyik mára már nevet is talált magának: Kistitanik. Jelentős fordulat volt ez életükben, hiszen ez már azt jelentette, hogy csapattá kovácsolódtak. Nem is akármilyenné. Már a második évben több filmjük is bekerült a Pécsi Diákfilm Fesztivál versenyfilmjei közé, és elnyerték a fesztivál különdíját. Megyei, városi alkotóversenyeken számtalan elismerést zsebeltek be ez alatt a rövid idő alatt. Az idei Diákfilm Fesztiválon a Fogócska című filmjük került vetítésre.
Ebben az évben már új tagokkal, alkotásokkal, tervekkel gazdagodott a Kistitanik, a Kistitanikosokkal pedig a Munkácsy "Isi". Alaposan kitaposták az utat a többi gyerek számára is, így a következő tanévtől az iskola emelt szintű vizuális képzésének hivatalosan is részévé válik az animációs filmkészítés.
  Tóth Péter

ANIMONO:
Székesfehérváron 1994 óta működik az animációs csoport. Először önállóan, majd  a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolán belül dolgoztak a gyerekek Debreczeni Katalin vezetésével. 2006-tól ismét önálló szakkörként készítik filmjeiket, ekkor vették fel az ANIMONO nevet. Két év után végleges "otthonra" találtak a Művészetek Házában (volt Barátság Háza). A szakkör munkájában az alsó tagozatostól a végzős középiskolásig egyaránt részt vett, így az elkészült  filmek is tükrözik a készítőjük korát.
Több országos ifjúsági filmfesztiválon szerepeltek. A zánkai Gyermekalkotások Galériája nemzetközi pályázatain több kollektív díjat, 2007-ben ezüst és arany érmet kaptak filmjeikért. Szombathelyen a 20 Alatti Filmek Fesztiválján második lett egyik filmjük. A 11.Diákfilmszemlén is sikerrel szerepeltek, idén májusban A Gyerekszem Filmfesztiválon pedig a zsűri díját nyerték el. Külföldre is eljutottak munkáik, filmetűdjeik szerepeltek Vilniusban és Stuttgartban. 

Hang-Szin-Tér animációs műhely
A Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola animációs műhelye az elmúlt négy évben Szabó Zsuzsanna vezette be az animáció szakos diákokat az animációsfilm-készítés mikéntjébe, a 2010-2011-es tanévtől Liszka Tamás és Bálint Szilárd oktatják e tárgyat. A képzés szakközépiskolai formában történik, a gyerekek egy egész tanítási napot az animációnak szentelnek minden héten, így alaposan elmélyedhetnek a műfaj elsajátításába.

MAFSZ
A Magyar Független Film és Video Szövetségről:

1931 tavaszán budapesti alkotók álltak össze először, és megalakították a
MAFSZ jogelődjét az Amatőr Mozgófényképezők Egyesületét.* *Ezután minden
gyorsan történt. Sikerrel szerepeltek nemzetközi fesztiválokon, az Egyesület
látogatói között hercegek is voltak még (pl. József Főherceg), memorandumuk
nyomán a Vallás- és Közoktatási Minisztérium bevezette az oktatásban a
keskenyfilm használatát (1932), s kezdeményezésük nyomán alakult meg a
Nemzetközi Amatőrfilm Szövetség (UNICA - Union Internationale du Cinema
d`Amateur) 1937-ben. Az egyesület szépen fejlődött, terjeszkedett, végül
országos szervezetté nőtte ki magát.

1938-ban megalakult a Magyar Amatőrfilm Szövetség. 1934-től saját lappal
rendelkeztek, ekkor alapították a Pergő Képeket, ami 1944-es megszűnéséig a
mozgalom legfőbb szellemi háttere volt. Saját székházuk volt vetítőteremmel,
klubbal és archívummal, rendszeresen tartottak szakmai előadásokat és
vetítéseket egymás munkáiból. A háború alatt egy jelentős dokumentumfilmes
irányzat is elindult. Persze egy-két kivételtől eltekintve passzióból, a szó
legnemesebb értelmében vett kedvtelésből filmeztek, még akkor is, ha komoly
igényeket támasztottak magukkal szemben. Éppen ez volt a háború után a
legfőbb érv a mozgalom újjászervezése ellen. ''Polgári játékszernek''
nemigen volt helye az ötvenes években a maga békebeli életszemléletével,
világával és igényével. Hosszú halotti csend következett. A filmkészítési
vágy azonban nem hagyott alább. Sok hivatalos akadály elhárítása után 1966.
januárjában újraalakulhatott a Magyar Amatőrfilm Szövetség. Ezt az
időszakot, a 60-as éveket ma már az amatőrfilmezés aranykorának hívják a
régiek, s egyre többen a fiatalok is, akiknek módjukban áll az akkori
műveket megnézni.

A 61-es fesztiváltól kezdődő 25 év felszabadult, gazdag időszak volt. Minden
országos fesztivál eseménynek számított. Minden műfaj jelen volt, bár
időszakonként hol az egyik, hol a másik kapott nagyobb hangsúlyt. A 60-as
évek közepétől a dokumentum- és néprajzi filmek, a 70-es évek elejétől
viszont a játék- és kísérleti, valamint az animációs filmek előretörése volt
a jellemző. Az 1966-os újraalakulás után, annak ellenére, hogy soha nem
kapott állami támogatást, a mozgalom szépen fejlődött. 1961-től újra
megjelent a Pergő Képek, a televízió rendszeresen sugárzott műsort az
amatőr filmesek munkáiból. 1981-ben a Szövetség hatalmas sikerrel megrendezte
az UNICA világfesztiválját Siófokon. 1989-ben az országos közgyűlés
határozott a Szövetség nevének megváltoztatásáról, az új név: Magyar
Független Film és Video Szövetség. Azóta rendeztek 57 tájegységi szemlét, 19
országos fesztivált, számos tematikus fesztivált, bemutató vetítést,
filmklub vetítést, és külföldi (európai) bemutatót. A MAFSZ elnöke Czabán
György (2001-től), a főtitkár Papp László (2001-től), ügyvezető titkár Győri
Csilla (1996-tól).

Syntax Cinema Orchestra

A Syntax Orchestra a cinema-jazz egyik legrendíthetetlenebb és legeredetibb hazai képviselőjeként ismert öttagú formáció, mely olykor egy VJ-vel egészül ki. A műfaj nálunk még kevésbé ismert pedig Franciaországban már a jazz akadémián is oktatják.
A zenekar szabadon közlekedik különféle stílusok között és egyedülálló audiovizális szintaxisokat hoz létre, felhasználva bármilyen vizuális ingert és zenei késztetést, az avantgard művészfilmektől Fellinin át Jarmuschig, a klasszikus jazztől, a funkyn, india zenén, magyar népzenén át az atonális 12 fokú kortárs zenéig, repetitív elemekkel megspékelve. Előszeretettel játszanak mozikban, klubokban, galériák tereiben, filmelméleti  konferenciákon,  köztereken és mindenhol ahol egy filmvászon és öt zenész elképzelhető... 
A filmvásznon a Dr. Caligari (1920) pörög, az öt zenész pedig a film mozgásait követi le, fokozza és festi alá. Levezetésképpen Chaplin örökbecsű bokszolós filmjére muzsikálnak, ahol – köszönhetően Chaplin zsenilális mozgásának – olykor „tánczenés partyfeelinget” hoznak létre.
http://www.syntaxmusic.net/
www.myspace.com/syntaxorchestra

 Szervezők:

Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület
Magyar Független Film és Videó Szövetség
A Szabadművelődés Háza

Támogatók:

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Nemzeti Civil Alapprogram
Nemzeti Erőforrás Minisztérium
A Szabadművelődés Háza

A program a IFJ-GY-KD-10-A-0031 pályázat
támogatásával valósult meg.

 

FELHÍVÁS!
Fehérvári Filmesek (rövid) Filmjei 10.
A MéhKasAula novemberi programjában tízedik alkalommal teremt otthont a székesfehérvári, ill. a városhoz kötődő filmes alkotók munkáinak. A beérkezett filmek a VII. Fehérvászon Függetlenfilm Fesztivál keretén belül 2010. november 20-án kerülnek bemutatásra. Kérjük, a beküldendő anyag hossza kb. 5-10 perces (30 percnél hosszabb ne) legyen. Várjuk a filmeket téma, ill. műfaji megkötés nélkül. A filmeket kizárólag DVD formátumban (DVDvideo! nem .avi!) fogadjuk el.
 A fesztiválon bemutatásra kerülő filmeket elő zsűri válogatja ki!
Postára adás dátuma: 2010. október 27.
A DVD-hez kérjük mellékelni (a készülő katalógushoz), a film rövid tartalmát ill. 2 db fotót a filmből (külön cd-n)! A DVD-n szerepeljen az alkotó(k) neve, a film címe és hossza ill. a készítés éve!

Cím: MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület (MAKE) 8000 Székesfehérvár, Építőmunkás út 12.

Bővebb információ: www.mehkasaula.hu
E-mail: info@mehkasaula.hu
MéhKasAula
Optikai Osztály