2010.02.11-2010.05.29
JAMBORYVÁR 12.Méhkasaula

 

utózönge:

http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_69513

FMHirlap:

http://fmh.hu/kultura_oktatas-kultura/20100531_a_kolibri_utolso_ropte_a_kortars_muveszet

képek:

http://kepek.fmh.hu/cgi-bin/kepek/index.cgi?gID=12713&view=galeria

2010.05.29. 16. óra
 12. JAM-BORY-VÁR
A MÉHKASAULA és a BORY VÁR
közös rendezésében
Szfvár, Máriavölgy 54.
Belépő: 900 Ft
(12 éves kor alatt ingyenes)
Esőhelyszín: Bőrgyár

MŰSORREND:
 
16.30: Baraboncás: Fekete Kisasszony
 Bábelőadás /Napsugárkert

18.00: Megnyitó / 100 oszlopos udvar
Kovács Andrásné a Bory család képviseletében megnyitja az estet.
(bólé, tea és teasütemény)
Közben: Antik korongok Gramofonról – Arany Gold Zoltán gyűjteményéből

18.30: The Qualitons koncert / 100 oszlopos udvar
20.00: Eszképműhely-Vészkijárat (audio-vizuális happening)/ Vagyoczky terem

20.30:   BARABÁS LŐRINC EKLEKTRIC koncert / 100 oszlopos udvar

22.00: Afrobreakz dobkör és Tűzraktér Tűzzsonglőr Társulat / a vár egész területén
 Egyéb programok:
Vagyoczky terem:
 Eszképműhely-Vészkijárat c. gyűjteményes kiállítása.

Elefántos udvar: djk: elf, Kanada Káosz, Zotyka

Napsugár kert: moire

Sötétedéstől, a vár egész területén:  FÉNYSZÓRÓ
 Méhkas Dia Projekt

23.00. Fesztiválzáró party (Bőrgyár)
 djk: elf, zöld, Kanada Káosz, Zotyka

A Bory vártól az Alba Volán különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a Bőrgyárba.

Vendégeink:

Baraboncás bábelőadás:
Fekete Kisasszony
Tréfás vásári játék faragott bábokkal

Archaikus cigány mese Bari Károly gyűjtéséből, melyhez zenei aláfestésként a
Csenki testvérek gyűjtötte keservesek szólalnak meg.

Ha valaki nem ismeri a Fekete Kisasszonyt, az azért lehet, mert sötétben és
szomorúságban él szegény, a világtól elzárva, és magányát csak egy kígyóval
és egy kakassal oszthatja meg. De ahogy az a mesékben már lenni szokott, itt
is jön valaki, mégpedig egy talpraesett cigánylegény, aki elég bátor és
kitartó, hogy a megpróbáltatásokat - az ördögi kísértést is - elviselve,
megszabadítsa a segítségre szorulót az átok alól. A színtérként használt
tricikli, a gyönyörűen faragott fabábuk egy utcai, vidám vásári komédia
kellékei, segítségükkel a mese önfeledt kikapcsolódást nyújt kicsiknek és
nagyoknak egyaránt.

A bábokat faragta: Kiss Etele
A mese színterét triciklivé fúrta-faragta: Perovics Zoltán
Bábos: Perovics Kiss Ágnes
Zene és effekt: Szvetnyik Margit

The Qualitons

A The Qualitons együttes 2008 tavaszán alakult, zenei célkitűzésként a  60-as  évek soul és beat zenéjének mai megszólaltatását jelölte meg, korhű  hangszerekkel és megjelenéssel. A zenekar a nevét a Qualiton magyar  könnyűzenei kiadótól örökölte.

Tagjai:

Szőke Barna (gitár),Hock Ernő (basszusgitár), G.Szabó Hunor (dob), Premecz Mátyás (billentyű), Kanada Káosz (csörgők, shaker)

Nevezik a zenekart a század klubéletének megmentőjeként is, akik az elgépiesedett ritmusok között is megpróbálnak élő tánczenei hangulatot teremteni. Instrumentális klubzenéjük bevonz minden táncra éhes jazz és beat rajongót, a hangulat fokozásához pedig megadatik még egy ceremónia mester is, az alapító Kanadakáosz személyében.


Eszképműhely-Vészkijárat c. gyűjteményes kiállítása.

" Értékteremtő Utazó Cirkuszunk" következő állomása a Méhkasaula meghívására Székesfehérváron.
Audio-vizuális happeningünkön saját vetületünkként a falra mosódik a műhely története, bemutatkozása, majd a közönség közreműködésével születünk.
Szó-zene-fény-kép.
A dunaföldvári bázisú műhelyben kiállított alkotók, vmint tagok közös demonstrációja az alkotás, alkotó-teremtő folyamatok értékének felhívására.

 Gyűjteményünk egészen széleskörű, konceptualista mozgó szobrok, fotók, fa, olajvászon, monochrome grafika, táblaképek, képversek...
 
Alkotók:
 
Agárdi Kovács Attila, Bakos András, Csepeli István, Ferenczi Gábor, Molnár Antal Dénes, Móder Rezső, Nagy Dénes, Nemes Ferenc, Pino Coppola, Szabó Szabolcs
 
Barabás Lőrinc Eklektric zenekar

Barabás Lőrinc - trombita
Bata István - basszusgitár
Delov Jávor - dob
Dj QC - DJ, mpc
Fábián Julianna - ének
Premecz Mátyás - billentyű

A trobitás-zenekarvezető nevét viselő, eklektikus városi tánczenét játszó csapat 2006-ban alakult Budapesten. Lőrinc huszas évei elejére egyaránt bejáratos volt a hagyományos jazz és az underground tánczene köreibe (Gimmeshot Crew, Rewind), egyformán izgatta az improvizáció szabadsága és a tánczenék adrenalintermelő energiái. Saját zenekarának megalapításakor egyaránt válogatott jazztanszakos társai (Fábián Julianna – ének, Delov Jávor – dob, Bata István – basszusgitár, Premecz Mátyás - billentyűk) és az éjszakai bulik legjobb figurái (Sena Dagadu – ének, Dermot – harsona, scratch, MC Kemon – rap) közül.

A 2007-ben megjelent Ladal című debütáló lemez a sokszínűség jegyében fogant: a jazz és az urbánus (főleg afroamerikai gyökerű) zenék valamennyi válfaja képviselteti magát a korongon (reggae, hiphop, drumandbass, elektronika, longue, triphop), de mindegyik finom fűszerként jelenik meg a csapat egységes, azonnal felismerhető hangzásában. Az ízlésformáló médiumok hamar felfedezték maguknak a csapatot: a lelkes kritikák mellett az akkoriban induló magyar MTV és MR2 Petőfi Rádió egyaránt kiemelt rotációban játszották a csapat “Famous“ című dalát. A hatás természetesen nem maradt el: a Ladal bemutatkozó koncertjén az A38 hajón teltház fogadta és ünnepelte a zenekart. A zenekar egyből bekerült a hazai klub- és fesztiválkörforgásba, amelybe korábban semmilyen jazzes elemekkel operáló hazai zenekar nem volt képes bekerülni. A legkiemelkedőbb fellépés a csapat 2008-as Szigetes koncertje volt, ahol közel 5.000 ember bulizott a csapat muzsikájára. És természetesen a Fonogram díjátadón sem hiányozhatott a Ladal a legjobb jazzlemez top 5 shortlistjéről.

Tipikus dilemmája a könnyűzenének: hogyan lehet továbblépni egy, a közönség és a kritika által is egekbe magasztalt bemutatkozó album után? Az Eklektric – a népmesék hőseihez hasonlóan – a nehezebbik utat választotta. A 2009-ben megjelent Trick című új lemezen a daloké a főszerep. A két új taggal (Dermot és Sena helyén DJ QC schratch-mester és a funk-reggae vonalról érkező dominikai énekes, Kasai játszanak) készült második korong egységesebb, letisztultabb, de egyben pörgősebb is a Ladal-nál, mindemellett pedig legalább ugyanannyi slágervárományos dalt tartalmaz, mint elődje. A sokféle szélsőséges műfajba belekóstoló csapongás, és a – korábban szinte minden számban kötelező - virtuóz hangszeres megmozdulások helyett a Trick letisztult, lekerekített dalcsokor, az egyes kompozíciók lényegének alárendelő hangszerelésben. Annak ellenére, hogy a tagok immáron külön-külön is fontos és izgalmas produkciókban mutatják meg sokoldalúságukat (a teljesség igénye nélkül Delov Jávor a Turboban, Premecz Mátyás a Qualitonsban és a Kék Nyúlban, Fábián Juli saját jazzenekarában, Bata István basszusgitáros a Special Providence-ben, az immáron csak vendégként közreműködő Sena az Irie Maffiában és a S.W.-ben, a zenekar névadó-zenekarvezetője Barabás Lőrinc trombitás pedig időközben Londonban is megalapította improvizáló, jammelő partysorozatának, a Random Szerda helyi verzióját) – az új lemezen nem egy szupergrupp tagjai licitálnak egymásra egyéni teljesítményekkel, hanem igazi csapatként képesek működni, és ez nagyon nagy teljesítmény. A koncerteken természetesen mindegyiküknek megvan a lehetősége a kibontakozásra – ahogy azt egy Eklektric bulin el is várja az ember!

További info:
www.barabaslorinc.hu
www.myspace.com/barabaslorinc

Afrobreakz
 
A nyugat afrikai tradicionális ütőhangszer (djembe) iránti közös lelkesültség vezette a korábbi margitszigeti dobosokat az Afrobreakz 2008-as megalapításához. A csapat 8-10 főből álló baráti társaságból alakult, akik 2 éve zenélnek együtt ebben a formában. A nyugat afrikai ritmusok, dobnyelvek követői. Nemcsak táncos esteket szerveznek élő dobzenével, hanem részt vesznek számos Afrika-ünnepélyen, fesztiválokon, felvonulásokon, fellépéseken is (Gödör, Tűzraktér, Corvin-tető, Artkatakomba, Underground, Sirály, Cöxpon, humanista Békemenet, Szegénységellenes Világnap, Tibeti Holdújév, Művészetek Völgye Afrika-falu, Dévaványai Dobfesztivál, Budapesti Maraton, Critical Mass, stb.). Megannyi esetben tűz-zsonglőrökkel is fellépnek, ahogy most a Bory várban is tervezik.

http://afrobreakz.weboldala.net/


Tűzraktér Tűzzsonglőr Társulat


A ma már egyre inkább ismertté váló zsonglőr, tűzzsonglőr előadásoknak a múltját nem napjainkban kell keresnünk.
Több ezer évvel ezelőtt használták eszközeinket csatákban, harcokban a katonák, meditációhoz, egyensúlyérzék fejlesztéséhez az emberek. Később mutatványosok szórakoztatták a várnépet kicsit színesebb, látványosabb eszközökkel.
Manapság is játékainkat a veszélyes, és minden időben csodált Tűz tarkítja.
A várba saját koeográfiát terveznek bemutatni

 

Támogatók:
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kortárs Művészeti Fesztivál
Volksbank
Nemzeti Civil Alapprogram
PANKKK
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Holdudvar Antikvárium
Petc Söröző
Copy General