2009.08.10-2009.09.04
TŰZPOLIP AMBIENT EST 4.Méhkasaula

2009. szeptember 4. péntek, 20 h.
4. TŰZPOLIP AMBIENT EST
(Kortárs elektronikus est)
Nyár végi lélektatarozás egy rózsaszín polip tüzes ölelésében.

Bregyó Sportcentrum
Szfvár, Bregyó köz

Esőhelyszín: Műhely Kávéház (Szfvár, Ady E. u. 14.)

Program:
Spontán szerveződés, a mostani kor tábortűz körüli zenéléshez (digeridoosok, dobosok, a fiatal zsonglőrök meteorral, diaboloval, labdákkal) igazítva.

Live act: RESN

Ambient dj:
Elf
P.S.S.
Vizuál:

Méhkas Dia projekt

Vendéglátás:
Ment-a bár
(unikális gyümölcs és tea)
 a program és a fogyasztás ingyenes

A Méhkasaula Kulturális Egyesület által a Bregyó-közben épített tűzrakóhely 2006 nyár végén, a Zenei Napok fesztivál alatt már kiválóan funkcionált éjszakai melegedőként, eligazodási pontként, és persze totemként, amit álló éjszaka viháncolhattunk körül. Ezúttal a forgatagból kiemelve, a nyugalom szigetévé lényegítve szeretnénk megjeleníteni a város eme zöld zugában, ahova – az elmélyülést segítendő -  egy különleges szövésű zenei textúrával várjuk a tábortüzes hangulatra, tantrikus táncra, vagy pusztán egy kis zenehallgatásra fogékonyakat. Az elektronikus zene félvilági kategóriája, az ambient, a környezet és hangulat szimbiózisának zenei megfogalmazása, amely a közönség nem racionális énjére igyekszik hatni. Nagyjából minden belefér az artikulálatlan emberi hangoktól a rádióhullámok sercegésén át a tudatosan komponált elemekig, a lényeg, hogy ezek együttes jelenléte, megszólalása felerősítse belső mozinkat, tudatunkat elmozdítsa a tér és idő relációjából. Befolyása szinte az összes e-zenei irányzatban fellelhető, legyen szó dubról, electronicáról és pszichedelikus tánczenékről, illetve a vizuális kultúra is bőszen alkalmazza konceptuális elemként, de itt is elsősorban a zenei kontextusban fogant alkotásokban érhető tetten, lásd vj munkák.

A fellépőkről:

 Elf
Elf visszatérő fellépője a Méhkasaula rendezvényeknek, a fehérvári közönség, ezen kívül, a Klubból, és a 2006-os Fezenről ismerheti.
Stílusát tekintve az electro-t ötvözi a breakbeat-tel. Keresi a kísérleti, eklektikus hangzásokat.
 Az este miliőjéhez hangolva naturalista, hangszeres elemekkel tűzdelt set-je ellágyít mindenkit. Dallamos, boldog zene minden mennyiségben!

RESN:

A székesfehérvári underground zenei életben hírnevet szerzett Saturnus Super Deluxe zenekar alapító tagja, Bajza Olivér 2005 óta RESN fedőnév alatt készíti downtempo/ambient zenéit. Első lemeze, a 2007-es Disfunktion az olasz Glory Box netlabel-nél jelent meg. Ezt követte az orosz Homework Netlabel által kiadott két EP: a 2007-es Disfunktion Act2 és a 2008-as Spark EP majd a 2009-es kiadói válogatáson szereplő ’State Call at the Prison’ című felvétel. A virágzó netlabel kultúrának köszönhetően RESN felvételei pár év alatt európai és tengerentúli ismertségre tettek szert. Dalai szerepeltek a nagy múltú Machtdose Podcast, a Netlabelism illetve a Wavesound mixein. A Netlabelism zenei blog-on a ’State Call at the Prison’ az öt legtöbbet hallgatott felvétel közé került. Mesterséges és organikus hangokból építkező lusta downtempo, trip-hop vegyítve némi ambient-el…

http://www.myspace.com/resn2dogs
http://www.last.fm/music/Resn

P.S.S.
A lemezgyűjtő hidat képez az ambient zenék stockhauseni gyökereitől, a 21. század irányzataiig.

Méhkas Dia Projekt
Lágy függönyök, tucat diavetítő, váltakozó képek.

előzmények

Koncepcio:
Négy éve felavattuk a tűzpolipot, a városnak készítettük.
A tervünk az volt, hogy színesítsük a várost egy olyan helyszínel, ahol, spontán vagy szervezetten programok valósuljanak meg.
A nyár lezárásához szeretnénk ezt az estet felhasználni.

Az igény:
A tábortűz melege melett eltöltött kellemes esték hangulata a XXI. században is időszerű.
A közösségteremtő ereje nem vitatott.
A lakótelepi környezetben, mentális színfolt, a nyárspolgári milliöben szubkulturális helyszín a fiatalok számára ( a szülők grill partyja „ciki”).
A mostani kor hangulatának megfelelően szeretnénk egy estével belakni a Tűzpolip környezetét.

Hipotézis:
A programmal felhívni a városlakók figyelmét a helyszínre és annak előnyeire.
Nonprofit programok megvalósítására ideális.
A fiataloknak egy kulturált helyszíne lenne, a „csendes ülős” programjaihoz.
Itt elsősorban az örökölt tábortűz mellett tradicionálisan kialakult programokra gondoltunk.
Hipotézisünk szerint a kortárs irányzatoknak is megfelelő helyszín lenne (ambient estek).