2009.06.02-2009.06.05
III. TŰZPOLIP AMBIENT ESTMéhkasaula

2009. június 5. péntek, 20 h.
III. TŰZPOLIP AMBIENT EST
(Kortárs elektronikus est)
Nyár elejei lélektatarozás egy rózsaszín polip tüzes ölelésében.

Bregyó Sportcentrum
Szfvár, Bregyó köz

utozönge:

http://ajanlo.plt.hu/cgi-bin/common/galeria.cgi?online=fmh&gID=6173&kepID=&feed=&orderby=1&desc=0&view=frameset&datum

Program:
Spontán szerveződés, a mostani kor tábortűz körüli zenéléshez (digeridoosok, dobosok, a fiatal zsonglőrök meteorral, diaboloval, labdákkal) igazítva.

Ambient dj:
Elf
Fullogic
P.S.S.
Chrom
 Vizuál:
Vj GINDOSE (Sopron)
Méhkas Dia projekt

Vendéglátás:
Ment-a bár
(unikális gyümölcs és tea)
 a program és a fogyasztás ingyenes

A Méhkasaula Kulturális Egyesület által a Bregyó-közben épített tűzrakóhely 2006 nyár végén, a Zenei Napok fesztivál alatt már kiválóan funkcionált éjszakai melegedőként, eligazodási pontként, és persze totemként, amit álló éjszaka viháncolhattunk körül. Ezúttal a forgatagból kiemelve, a nyugalom szigetévé lényegítve szeretnénk megjeleníteni a város eme zöld zugában, ahova – az elmélyülést segítendő -  egy különleges szövésű zenei textúrával várjuk a tábortüzes hangulatra, tantrikus táncra, vagy pusztán egy kis zenehallgatásra fogékonyakat. Az elektronikus zene félvilági kategóriája, az ambient, a környezet és hangulat szimbiózisának zenei megfogalmazása, amely a közönség nem racionális énjére igyekszik hatni. Nagyjából minden belefér az artikulálatlan emberi hangoktól a rádióhullámok sercegésén át a tudatosan komponált elemekig, a lényeg, hogy ezek együttes jelenléte, megszólalása felerősítse belső mozinkat, tudatunkat elmozdítsa a tér és idő relációjából. Befolyása szinte az összes e-zenei irányzatban fellelhető, legyen szó dubról, electronicáról és pszichedelikus tánczenékről, illetve a vizuális kultúra is bőszen alkalmazza konceptuális elemként, de itt is elsősorban a zenei kontextusban fogant alkotásokban érhető tetten, lásd vj munkák.

A fellépőkről:

 Elf
Elf visszatérő fellépője a Méhkasaula rendezvényeknek, a fehérvári közönség, ezen kívül, a Klubból, és a 2006-os Fezenről ismerheti.
Stílusát tekintve az electro-t ötvözi a breakbeat-tel. Keresi a kísérleti, eklektikus hangzásokat.
 Az este miliőjéhez hangolva naturalista, hangszeres elemekkel tűzdelt set-je ellágyít mindenkit. Dallamos, boldog zene minden mennyiségben!


P.S.S.
A lemezgyűjtő hidat képez az ambient zenék stockhauseni gyökereitől, a 21. század irányzataiig.

Fullogic
A méhkas holdudvarába tartozó alkotót eddig mint kortárs elektronikus live act művészként, vagy táncra csábító lemezlovasként ismertük, itt helyben, pedig “liblingje” az ambient. Sajnos eddig csak a pécsi Labor és a pesti Tűzraktér ismerhette meg erről az oldaláról. Most nálunk is bemutatkozik, finom setjével.

Chrom
Egyesületünk tagja és alkotója évek óta bizonyítja a nyugodt zenék létjogosultságát a Cökxpon Ambient sátorban a Szigeten. Pár éve a Birodalmi Központban rezidens a Mono klubban a Lick the Click! trio tagjaként, szerkeszti a ikz.hu és a mimimalmusic.hu oldalakat.

Vj Gindose
A népszerű klubokban vetítő soproni visual jockey elfogadta felkérésünket, hogy a zárt térből kitörve, a szabad ég alatt tágítsa a stílus és vizuális határainkat.

Méhkas Dia Projekt
Lágy függönyök, tucat diavetítő, váltakozó képek.

előzmények

Koncepcio:
Három éve felavattuk a tűzpolipot, a városnak készítettük.
A tervünk az volt, hogy színesítsük a várost egy olyan helyszínel, ahol, spontán vagy szervezetten programok valósuljanak meg.
A nyáreleji beindításhoz szeretnénk ezt az estet felhasználni.

Az igény:
A tábortúz melege melett eltöltött kellemes esték hangulata a XXI. században is időszerű.
A közösségteremtő ereje nem vitatott.
A lakótelepi környezetben, mentális színfolt, a nyárspolgári milliöben szubkulturális helyszín a fiatalok számára ( a szülők grill partyja „ciki”).
A mostani kor hangulatának megfelelően szeretnénk egy estével belakni a Tűzpolip környezetét.

Hipotézis:
A programmal felhívni a városlakók figyelmét a helyszínre és annak előnyeire.
Nonprofit programok megvalósítására ideális.
A fiataloknak egy kulturált helyszíne lenne, a „csendes ülős” programjaihoz.
Itt elsősorban az örökölt tábortűz mellett tradicionálisan kialakult programokra gondoltunk.
Hipotézisünk szerint a kortárs irányzatoknak is megfelelő helyszín lenne (ambient estek).