2009.04.14-2009.05.01
AZ ESZKÉPNÉL A MÉHKASAULAMéhkasaula

AZ ESZKÉPNÉL A MÉHKASAULA 
2009. május 1. szombat 18.h.- tól,  hajnalig
Dunaföldvár – Vár

A dunaföldvári eszkép műhely vendégül látja a Méhkasaula Egyesületet.
A Várat az alábbi programmal lakjuk be:

ISPÁNHÁZ:
18.00
Kiállítás
10+1 éves a MéhKasAula
11 éve a kortárs kultúráért
+ Mozílium (Arany Gold Zoltán zoetróp és fenakisztoszkóp alkotásai)
  Eszképműhely Galéria (Ispánház)
(A kiállítás máj 30-ig látható)
A megnyitó alatt:
Fogadás Gramofonnal

VÁRUDVAR:
19.00
Délutáni lounge:
Sound Clash
20.00
Balkan set
P.S.S. + Magyar Ági (cimbalom)
21.00
Fehérvári filmesek (rövid) filmjei
21.30
Absynthe Utcaszínház Társulat
22.00-04.30
Party
Méhkas dj-k

Visual:
Méhkas Dia Projekt

Részletes program:

Kiállítás  Eszképműhely Galéria (Ispánház)

10+1 éves a MéhKasAula
11 éve a kortárs kultúráért

A 11 éves Méhkasaula Kulturális Közhasznú Egyesület visszatekintő kiállítása,
aktuális programjainak bemutatása, eddigi és mostani kiadványai, az eszképműhely Galériában.
Az 1998-as indulás óta 127 programot rendezett, illetve mutatkozott be az egyesület. E kiállítással tisztelgünk az alkotók előtt.
Az archívumban őrzött flyereken kívül 11 keretbe válogatást mutatunk be, a programokon készült fotókból, s ezzel emlékezünk az eltelt 11 évre.

Mozílium
 A Mozílium láthatóvá tesz néhány XVIII-XIX. századi ötlet alapján 
született, mozgókép előállítására alkalmas szerkezetet.  A
mozgóképokozó forogványok a mai mozi előfutárainak tekinthetők-pl.:
Fenakisztoszkóp, zoetróp, praxinoszkóp

Arany Gold Zoltán zoetróp és fenakisztoszkóp alkotásai
Ezek a zoetrópok, fenakisztoszkópok ,a mozgókép megjelenésének első formáit idézik .  A 2008-as Székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválra készültek  el , néhány hétig volt látható a városban a gyerekek (és felnőttek) nagy örömére . Az egyik zoetroop tetején egy  halszobor forog, melynek pikkelye több-száz régi egyforintosból áll.  A tárlatot iskolás osztályok rajzórák keretén belül is látogatták, megtanulva általuk a mozifilm működésének elvét. A  zoetrópok mellett kaleideidoszkópok, optikai forgók is  készültek. A kollekció első darabjai a 2006-os Mediawave fesztiválon szerepeltek, Győrben. Továbbá 2008 novemberében Kincses Károly is meghívta, a Látás kultúrtörténete című kiállításra a Mai Manó -Magyar Fotográfusok Házába.

A megnyitó alatt:
Fogadás Gramofonnal
A 20-30-as évek jazz slágerei, eredeti bakelitekről, gramofon lejátszókról szólalnak meg.

Várudvar:

Délutáni lounge:
SOUND CLASH
A méhkas dj-k zenei válogatása
PENGUIN SOUND SYSTEM vs. ELF
A Sound Clash fogalma az '50-es évekre nyúlik vissza, mégpedig Jamaikába.
Sound system párbajt jelent, ezek mára nem jellemzőek. A MéhKasAula két dj-je szeretné feleveleníteni ezt a hangulatot.
Jazz alapú zenék, meglepő előadásban.

BALKAN SET
P.S.S. - turntable
 + Magyar Ági (cimbalom)
A méhkas rezidens Penguin Sound System (dj zöld) ezúttal, Magyar Ágnes fehérvári cimbalmossal fúzionál.
Az improvizációt, az össze próbált részek közé finom arányban beúsztatva, varázsol el a balkáni zenék világába a páros. Az alapok, népszerű balkáni zenék „b” ( instrumentális vagy dub-os) oldala.

Fehérvári filmesek (rövid) filmjei
A szabadtéri moziban a programok között pár fehérvári rövidfilm fut a vásznon. Keresztmetszetet adva az elmúlt évtized sokszínű terméséből

Orosz Enikő - Mucsi Szilvia: Bogie Nights (4 perc)
Falvay Miklós: Futta (6 perc)
Garami Richárd: Spirit (3 perc)
Arany Gold Zoltán: Vendég (6 perc)
Mesterházy Katalin: Tájfestészeti akció (5 perc)
Papp Gergely: Szikra (3 perc)
Papp Gergely: Az üveg (3 perc)
Gellár Csaba – Kleif Zsuzsa:Izolúció (3 perc)
Boldizsár Péter: Kussoljjá (2 perc)
Falvay Mikós: Resolution (5 perc)

ABSYNTHE
Cseppnyi bolondság, kicsit több merészség, némi erotika, óriási adag kalandvágy és örökké a játék öröméért dobogó szív: ezek mindenképp jellemzik a Absynthe Utcaszínház Társulat munkásságát. Tagjait a közönség már jól ismerheti számos székesfehérvári és Velencei- tó környéki zsonglőrcsapatból, azonban ez a hét fiatal, most merőben új köntösben, új perspektívákat megragadva járul a nagyérdemű színe elé.  Játékukkal igyekeznek elkápráztatni, felvidítani, kézenfogva átvezetni a mesék világába, átkalauzolni a fényes történetek, színes izgalmak birodalmán, hogy a jelenbe visszatérve ne tudd: Álom volt-e vagy valóság?.
 Közreműködők:
 Zsilák Gergő (hosszúbot, tüzeslabda, tűzfújás), Decsi Béla (hosszúbot, tűzfújás), Márton Péter Pötty (tüzeslabda, tüzeskardok, tűzfújás), Kiss Zóra (hosszúbot, poi, legyező, tűzfújás), Németh Dániel (ördögbot, tüzeslabda), Tóth Gréta (handtorch, poi, legyező), Alapi Tímea Katalin ( legyező, tüzesujjak, handtorch, poi) és vendégművészünk Tesényi Dóra Wyn (tüzeshulahoopkarika)

EKLEKTIKUS TÁNCEST
Party
Méhkas dj-k

DJ ELF
Elf ezen az esten a jazz és funk alapú zenéit pakolja fel a lemezjátszóra, persze bőven tűzdelt elektronikával. Tőle nem megszokott módon szettje középtempós, ám bárki táncrakél. Ralph Myers, Jazzanova, Kraak&Smaak és még sokan mások. Könnyed, friss érintés mindenki számára…

PENGUIN AUDIO SYSTEM (dj zöld)
A mai estén az eklektika jegyében keverednek a stílusok. Kezdetben a jamaikai gyökerű zenéké a hangsúly, majd innen kiindulva egy világ körüli utazást varázsolok a lemezgyűjteményem táncos darabjaiból. A setben egymásra épülnek a karibi, latin stílusok, a funky és egyébb Észak Amerikai (pl: jazz) zenék. Egy zenei híddal átjövök Európába, majd, hazaérkezünk Közép Európába, s innen indiai átiratokkal, afrikai gyökerű törzsi ritmusokkal érkezünk körbe. Részben eredeti felvételekkel, többségében eklektikus remixek, elektro-idézetek, bootlegek szólalnak meg.  Egyszóval a XXI. század hajnalán egy zenei antropológiai estet ajánlok, csak táncos lábúaknak.
Szepesi Imre
lemezgyűjtő

 

Méhkas Dia Projekt (M.D.P.)
l'intérieur de la lumiere
(fény enteriör)
Hat éve, egyesületünk fotósaiból megalakult a Méhkas Dia Projekt. A 2004-es FEZEN - en mutatkoztunk be először a közönségnek, saját felvételeinkkel a közönségnek. Kezdetektől felvállaltuk a privát dia archívum gyűjtését, alkalmanként bemutatását. Ez az anyag azóta is folyamatosan bővül.
A 6. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében (2005.05.14.) társszervezők voltunk a I. Diadém fesztiválon a Bőrgyárban, ahol országos, neves alkotók szerepeltek, a helyi alkotók mellett.
2005-től fény óriásplakátokat készítünk a programjainkhoz alkalmanként (Fehérvászon filmfesztivál, Tündérek a tű alatt, Helyi Lokál).
 2006-tól festett üveget is használunk, un, "tapéta" jelleggel.
2007-ben rész vettünk a 10. Bőrgyári Capriccio worksopján, dia kategóriában.
Az M.D.P. vendégül látta már a fehérvári helyszíneken kívül, a Mediawave (2007), a POSZT (2006), a Művészetek völgye (2005, 2007), a MOVEAST (2008), a Veszprémi Megyei Könyvtár (2009) is. Célkitűzésünk, hogy a szokásos dekorációból kitörve, művészi vetítéseket valósítsunk meg.
Az egyesület, az évek során saját tőkéből és adakozásból 19 régi diavetítőt szerzett, amivel már nagy tereket tud bevetíteni, és environmentet (művészi téralakítás) létrehozni.
Most a hely hangulatához illően vetítjük be a várat egy tucat vetítővel. A fény enteriört ez alkalommal Gévay Bálint festett és karcolt üveg miniatürjei, és Szepesi Imre fotói alkotják.

Támogatók:
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata
Nemzeti Civil Alapprogram
PANKKK
Oktatási és Kulturális Minisztérium