2008.03.08-2008.03.14
JAMAIKAI RÚZSMéhkasaula

Jamaikai rúzs

2008.03.08.

Rúzs Art Club Cafe

Várpalota, Honvéd u.1.
(Jószer müvház)

belépő: 600 Ft
 
program:
vizual:
21. h.
Jamaika zenei kultúrája
kiállítás megnyitó
www.mehkasaula.hu
Méhkas Dia Projekt

audio:
22.h.
ESCAPE
koncert
http://escapefrombabylon.net
24.h.
Penguin Sound System
tánczene

Részletes program:

2007 májusában, a  JamBoryVár-on debütált a Jamaika Zenei Kultúrája kiállítás.
Azóta láthatta már a NagySkaLand és a Fezen közönsége is.
A mos az anyag a 4. helyszínére érkezett.

JAMAIKA ZENEI KULTÚRÁJA

A zenei antropológiai kutatások, ma Magyarországon gyerekcipőben járnak. Szerencsére a Jamaikai anyagnak sok a naratívája.
E kiállítással be szeretném mutatni azt a széles spektrumot, ami e kis szigetről hatott, a XX. század  globális könnyűzenéjére. A stílusok felvonultatása száraz szöveg lenne ezen a könnyed fesztiválon, ezért az alkalmazott grafikát (lemezborítók), és az antropológiai fotót (montázsok Jamaikai életképekből, kiemelve a zenéhez kapcsolódó fotókat) hívtam segítségül, hogy élvezetes és teljes legyen e kiállítás anyaga.
Egy-egy tablót szükségszerűnek éreztem megjelentetni, az ideológiai (rastafari) és a pszichotrop (ganja) jellegzetességek miatt, amik jellemzőek a dalszövegekben.
A montázsok összeállításába Nádi Boglárka, Halasi Barbara és Csiszár Orsolya segédkeztek.

Szepesi Imre
MAKE

Escape /ska-reggae

 A fehérvári zenekar 2004. szeptemberében alakult, zenei stílusjegyeik főleg a ska harmadik hullámához tartoznak,de az első és második hullám hatásai is érezhetőek zenéjükben.
A néhol melankólikus dallamok között, pörgős, vidám ska-reggae muzsikával rázzák föl a lelkes közönséget.
A banda jelenleg közel 50 budapesti és vidéki koncertet tudhat a háta mögött, mára a hazai ska-színtér szerves részévé váltak.
2006. szeptemberében a Fezen - Káosz tehetségkutatón a megtisztelő első helyen végeztek, majd ezt követően megjelent első demo-felvételük 'Only way' címmel, mely 3 számot és egy intro-t tartalmaz.  2008-ban az ABC tehetségkutató hazai fordulójában pop-rock kategóriában az elismerő negyedik helyen végeztek. Felléptek többek közt a ska harmadik hullámának legnagyobb alakajai , a The Toasters, illetve a holland Jaya the Cat előtt.
 Az energikus és fiatal zenekar remélhetőleg még sokáig a hazai ska színtér része lehet.
 
Tagok:
Takács Bálint - gitár
Juhász András - basszus
Kovács Ferenc - ének, gitár
Herold János - dob
Mészáros Nelli - tenor szaxofon
Nádasi Zsuzsanna - alto szaxofon
Horváth Kornél – trombita


Rövid ska történelem:

A ska zenei műfaj az 1950-es évek végén Jamaika szigetéről indult világkörüli hódító útjára, hogy az azt követő több mint négy évtizedben százezreket perdítsen táncra. Sikere nagyrészt a műfajban domináns lüktetést adó billentyűk és gitárok által játszott felütésnek, és a meghatározó szerepet kapó fúvósszekciónak köszönhető. A jamaikai ska a szigeten később rocksteadyvé, majd reggaevé fejlődött, és még Bob Marley is skaelőadóként kezdte. A műfaj további útját és terjedését a karibi szigetről az Egyesült Királyságban letelepedő fekete bevándorlók határozták meg, akiknek hatására a '70-80-as évek Angliájában is divatos lett a ska.
A szigetországban ötvöződött a zene az európai hangzásvilággal, és beköszöntött a fekete-fehér kockás 2 Tone korszak, utalva az etnikai keveredésre: immáron a feketék és fehérek együtt játszották a zenét. Innen Amerikába vezetett az út, ahol a '90-es évek közepén újra felfedezték a műfajt, s a ska mindenféle fúziós változatban egészen a mainstreamig jutott el, és a No Doubthoz hasonló zenekarok több millió lemezt adtak el a jamaikai hangzásvilággal. Ma egyfajta letisztulás figyelhető meg, s a skának újra a tradicionális és dzsesszvonulata erősödik.